Két lakóházat is rakétatalálat ért Kijevben, legalább egy ember meghalt

2022. november 15. – 15:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vitalij Klicsko kijevi polgármester Telegramon számolt be arról, hogy az oroszok ismét rakétákat lőttek ki a fővárosra. Mint írta, a légvédelem többet – a városvezetés szerint összesen négyet – kiiktatott, de Kijev külvárosában, Pecserszkben két lakóépületetet is találat ért, a mentők és a tűzoltók pedig már a helyszínen vannak. A helyszíni tudósítók és a helyi lapok nem sokkal délután 2 után számoltak be először robbanásokról Kijevben, a Kyiv Independent pedig egy videót is közzétett az egyik találatot kapott épületről. A támadásban legalább egy ember meghalt.

Az oroszok nemcsak Kijevet, hanem más, főként ahhoz közeli városokat is megcéloztak kedd délután, többek közt Krivij Rih, Poltava és Cserkaszi városát is légicsapás érte, a légvédelemnek pedig Csernyihivben és Vinnicjában is akadt dolga. A Lvivi régióban és Harkivben ugyancsak voltak támadások, az ottani vezetés beszámolói szerint mindkét esetben arról számolt be, hogy az oroszok kritikus energetikai létesítményeket találtak el, így mindkét helyen akadozik az áramellátás.

Azt, hogy mi áll a mostani, nagyszabású légicsapás-sorozat hátterében, egyelőre nem lehet tudni. Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó szerint Zelenszkij keddi, a G20-csúcson elhangzott beszédére reagálhattak vele – a csúcson egyébként az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov arról beszélt, hogy az ukránok gátolják a béketárgyalásokat –, az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szerint pedig ez is bizonyítja, hogy az oroszok valójában nem akarnak békét, ultimátumok helyett pedig csak a fegyvereikkel vívhatják ki a győzelmet. Az ukrajnai brit nagykövet arról írt, hogy a „megalázó herszoni visszavonulás” miatt dönthettek a légicsapások mellett. Ez utóbbiról részletesen ebben a cikkünkben olvashatnak.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!