Lavrov: Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat, ezt csak Kijev teszi

2022. november 15. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden a Balin rendezett G20-csúcstalálkozón, írja az MTI.

Szerinte Ukrajna minél tovább utasítja el a tárgyalásokat, annál nehezebb lesz végül megállapodni. Az orosz külügyminiszter „irreálisnak” minősítette a tárgyaláshoz szükséges ukrán feltételeket. Kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök húsz percig beszélhetett felvételről.

Az ukrán elnök tíz pontban fogalmazta meg Kijev követeléseit. Ezek között szerepelt például az orosz csapatok kivonása és az ország területi integritásának teljes helyreállítása. Oroszország viszont saját területének tekinti a szeptember végén annektált négy kelet-ukrajnai régiót a már 2014-ben elcsatolt Krím félsziget mellett.

Lavrov kitért az ukrajnai gabonaexport fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő humanitárius folyosó ügyére, amelyről november elején török közvetítéssel megállapodás született Ukrajnával. Szerinte nem valósult meg a megállapodásnak az a része, amely elhárítaná az akadályokat az orosz műtrágya- és gabonaexport útjából. Kijelentette, hogy a humanitárius folyosóról Ukrajnával kötött, szombaton lejáró megállapodást Moszkva csak abban az esetben hosszabbítja meg, ha az akadályok elhárítására tett ígéretek teljesülnek. Ezek közé tartozik, hogy orosz hajók beléphetnek európai kikötőkbe, illetve külföldi hajók orosz kikötőkbe, és megszüntetik a mezőgazdasági ágazatot finanszírozó orosz állami bankra kivetett szankciókat.

Mi is megírtuk, hogy Lavrov kedden Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral is találkozott, aki arról tájékoztatta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió írásbeli ígéretet tett neki az akadályok elhárításáról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!