Elfogták az isztambuli robbantás fő elkövetőjét

2022. november 14. – 05:22

Másolás

Vágólapra másolva

A török hatóságok őrizetbe vették a hat halálos áldozatot követelő vasárnapi isztambuli robbantás fő elkövetőjét, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető – közölte hétfő hajnalban Süleyman Soylu török belügyminiszter a detonáció helyszínén újságírókkal. A gyanúsított, Ahlám Albasír beismerte, hogy ő követte el a terrorcselekményt.

A belügyminiszter azt mondta: az elsődleges vizsgálatok alapján a merénylet parancsát az észak-szíriai Kobaniban adták ki, az elkövető pedig vélhetően az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon. Az esettel kapcsolatban – a merénylő előtt – másik 21 embert is őrizetbe vettek.

Nem sokkal később a terrorcselekménnyel gyanúsított elkövető beismerő vallomást tett. Ahlám Albasír beismerte, hogy vasárnap délután pokolgépet helyezett el Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon. Azt is megerősítette, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki.

Soylu arról is beszámolt, hogy az előző napi merénylet 81 sebesültjéből 50-et már hazaengedtek a kórházból. Öt áldozat van intenzív osztályon, két ember állapota pedig továbbra is súlyos.

Hat halálos áldozata van az isztambuli robbantásnak – Fotó: Kemal Aslan / Reuters
Hat halálos áldozata van az isztambuli robbantásnak – Fotó: Kemal Aslan / Reuters

Recep Tayyip Erdoğan török elnök vasárnap este aljas támadásnak minősítette a történteket, kijelentve, hogy Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni.

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított az ügyben.
Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket. Isztambulban hat éve nem volt terrorcselekmény, 2016 szilveszterén a Reina klubban történt az utolsó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!