Erdoğan szerint „terrorszaga van” az isztambuli robbanásnak

2022. november 13. – 15:21

Erdoğan szerint „terrorszaga van” az isztambuli robbanásnak
Fotó: REUTERS / Umit Bektas

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanás hallatszott helyi idő szerint vasárnap délután 4 óra körül Isztambul egyik forgalmas bevásárlóutcáján, az İstiklal sugárúton – számolt be a Le Monde. A robbanás oka egyelőre tisztázatlan, Ali Yerlikaya, Isztambul kormányzója nem sokkal a detonáció után „halottakról és sebesültekről” írt a Twitteren. Erdoğan elnök később bejelentette,

hat ember meghalt, ötvenhárman pedig megsebesültek.

Az áldozatok száma gyorsan nőtt, nem sokkal Erdoğan bejelentése előtt Isztambul kormányzója még csak 4 halottról és 38 sebesültről tudott. Erdpgan elnök bejelentése után, az esti órákban pedig már 81 sérültről szóltak a hírek. Igaz, sokukat szinte azonnal haza is engedték a kórházból könnyebb sebeik ellátása után.

Bár a robbanás pontos oka továbbra is ismeretlen, Erdoğan elnök beszédében „támadásnak” nevezte a szerencsétlenséget. Azt mondta:

„Talán elsőre hiba lenne terrorizmusnak minősíteni az esetet, de rendelkezésünkre álló információk és az eddigi fejlemények alapján ennek terrorszaga van.”

Az elnök szerint a végső következtetéseket később vonják le, de Fuat Oktay török alelnök este már egyértelműbben utalt arra, hogy terrortámadás történt. Azt mondta, a nyomozás eddigi információi szerint merénylet történt, és minden erejüket bevetik, hogy megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőt. Úgy tudni, a török hatóságok egy gyanús nőt keresnek, aki több mint 40 percig ült egy padon az Istiklal sugárúton, majd nem sokkal azután, hogy felállt, működésbe lépett a bomba. A nyomozók szerint ez a nő hozhatta működésbe a robbanószerkezetet.

Fotó: Kemal Aslan / REUTERS
Fotó: Kemal Aslan / REUTERS

A helyszínen készített képeken és videókon mentő- és tűzoltóautók, valamint rendőrök látszanak.

A török média szerint nem sokkal a robbanás után „közvetítési tilalmat” rendeltek el a robbanással kapcsolatban, a robbanással sújtott környéket pedig kiürítették a hatóságok. A Vörös Félhold (a Vöröskereszt testvérszervezete a muszlim országokban) török vezetője szerint egyelőre nincs vészhelyzet, de az isztambuli kórházakba extra adag vért küldtek, hátha szükség lesz majd rá a sebesültek ellátásakor.

Fotó: Kemal Aslan / REUTERS
Fotó: Kemal Aslan / REUTERS

Az isztambuli polgármester mindenkit arra kért, segítse a hatóságok munkáját, és tartózkodjon a pánikkeltéstől. A robbanás után nem sokkal bejelentették, Süleyman Soylu török belügyminiszter is Isztambulba utazik.

Az Istiklal sugárút a Beyoğlu kerületben található, kb. 1,4 kilométer hosszú, elegáns sétálóutca. Vasárnap délután általában kifejezetten sűrű a tömeg, valószínűleg most sem volt ez másképp. A helyi média szerint a robbanást hatalmas robaj kísérte, amit még a környező kerületekben is hallani lehetett.

Az İstiklal sugárúton 2016-ban az Iszlám Állam egyik tagja követett el bombamerényletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!