Háborúról beszélve üzen Washingtonnak Kína

2022. november 10. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Háborúra készülve kell a hadsereget erősíteni – adta ki a jelszót a kínai elnök. Hszi Csin-ping szerint „bizonytalan és ingatag” a biztonsági helyzet, amivel a Tajvan körül növekvő feszültségre utalt – hívta fel a figyelmet a Guardian, megjegyezve, hogy a kínai elnök a kínai pártlap fotóján szerdán katonák körében, katonai egyenruhában mutatkozott. „Minden erejükkel összpontosítsanak a háborúra” – üzente Hszi, aki a Kínai Kommunista Párt októberi kongresszusán erősítette meg pozícióit, harmadik ciklusra is az ország élén maradva, amivel végleg felrúgta a negyven éve létező gyakorlatot, amelyben az állam vezetői pozícióját senki sem vitte tovább a kétszer ötéves ciklusnál tovább. A sorsdöntő XX. kongresszusról itt olvashatja elemzésünket.

Elemzők szerint a kínai elnök keményebb háborús szavakat használ, mint korábban, bár 2012-es hatalomra kerülésekor, majd 2017-ben is utalt a fegyveres konfliktus veszélyére és a nemzetbiztonság fontosságára. Most azonban határozottabb jeleket küld a Tajvan önállóságát védő Egyesült Államoknak. Joe Biden többször világossá tette, hogy Washington egy támadás esetén megvédi a Pekingtől de facto független szigetet.

Peking az Egyesült Királyságnak is üzent, kifogásolva, hogy a brit kereskedelmi miniszter látogatást tett Tajvanon. A kínai külügyminisztérium szerint Londonnak fel kellene hagynia a gyakorlattal, hogy „megtévesztő üzeneteket küld Tajvannak a függetlenséggel kapcsolatban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!