Putyin: 50 ezer nemrég mozgósított katona már Ukrajnában harcol

2022. november 7. – 19:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 80 ezer, a részleges mozgósítás során fegyverbe állított katona tartózkodik jelenleg az ukrajnai invázió övezetében, közülük 50 ezren részt vesznek a harci cselekményekben – írja az MTI. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be.

Putyin állítása szerint személyesen, az „emberekkel találkozva” fog tájékozódni arról, hogy áll a mobilizáltak támogatásának ügye. Az elnök pénteken azt mondta, hogy az önkéntesekkel együtt 318 ezer ember vonult be az általa szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás során.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn a napi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a fronton éjjel Kupjanszk felől két, külföldi „zsoldosokkal” megerősített ukrán taktikai zászlóaljcsoport sikertelenül próbálkozott offenzívával Nizsnya Divanka és Szatove felé, elveszítve mintegy száz embert, két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet és öt kisteherautót. Liman irányában két ukrán taktikai zászlóaljcsoport az ugyancsak a luhanszki régióban lévő Ploscsanka és Cservonopopivka környékén tett kísérletet az előrenyomulásra, amit az orosz erők visszavertek, megölve több mint 120, megsebesítve 130 katonát, valamint üzemképtelenné téve három harckocsit, két páncélozott harcjárművet és öt járművet.

Ezeket a számokat csak az oroszok állítják, de egy háború során mindkét fél ilyen jellegű állításait nehéz leellenőrizni. Orosz tisztségviselők is hajlamosak túlzásra, amikor az általuk okozott ukrán veszteségekről beszélnek, miközben a saját veszteségeikről nem adnak ki adatokat.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 331 repülőgépet, 170 helikoptert, 2458 drónt, 387 légvédelmi rakétarendszert, 6421 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 884 sorozatvetőt, 3562 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7109 speciális katonai járművet veszített.

Az ukrán hadsereg is gyakran ad ki hasonló jelentést. Ma reggel azt írták, hogy összesen már 76 460 orosz katonát öltek meg, 2771 tankot és 260 helikoptert lőttek ki. Az összesítő minden részletét itt elolvashatja, de megint fontos megjegyezni, hogy ezek a számok sem feltétlenül tükrözik a valóságot.

Az orosz minisztérium szerint a tengerészgyalogosok veszteségei a Vuhledar elleni támadás során „nem haladják meg a harcoló állomány egy százalékát és a sebesültek pedig a 7 százalékot”, és jelentős részük már vissza is tért a szolgálatba.

Ez a kijelentés azért volt meglepő, mert nem szoktak a veszteségeikről beszélni. Több orosz blogger azonban azt állította, hogy a csendes-óceáni flotta 155. tengerészdandárja „nagy és értelmetlen, emberi és felszerelésbeli veszteségeket szenvedett”, amit úgy tűnik, a minisztérium nem hagyhatott szó nélkül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!