A közép-európai országok támogatásukról biztosították Ukrajnát

2022. november 7. – 20:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Közép-európai Kezdeményezéshez (CEI) tartozó 17 ország hétfőn támogatásáról biztosította a kijevi vezetést Oroszország ukrajnai háborújával szemben – írja az MTI. Magyarország a kezdeményezés egyik alapító tagja.

A CEI külügyminisztereinek tanácskozását a bulgáriai Bojana városában tartották meg.

Roberto Antonione, a CEI főtitkára, akit a BTA bolgár hírügynökség idézett, hangsúlyozta, hogy a szervezet erőteljesen kiveszi részét Ukrajna támogatásából. Korábban írtuk, hogy Szijjártó Péter ugyan üdvözölte az EU új támogatási csomagot készít elő Kijev számára, de kihangsúlyozta, hogy Magyarország már a háború előtt is támogatta Ukrajnát.

A tanácskozás zárónyilatkozatában a résztvevők kiemelték, hogy az Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítések összehangolása, a szolidaritás és az egység jelentik a választ az égető kérdésekre.

A nyilatkozatban elítélték, hogy Belarusz még mindig támogatja az orosz agressziót, így megvonták az ország CEI-s képviseleti jogát, ahogy a szinte csak az oroszok által legitimnek tekintett területfoglalós népszavazásokat is.

A tanácskozáson Moldova vette át a kezdeményezés soros elnökségét Bulgáriától. A CEI-ben 17 közép-, kelet- és délkelet-európai ország vesz részt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!