Putyin 1,3 millió forintnyi összeggel díjaz minden katonát

2022. november 4. – 08:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden hivatásos, sorozott és a mozgósítás nyomán behívott katona 195 ezer rubel (1,3 millió forint) egyszeri kifizetéshez jut az orosz elnök friss rendelete alapján – írta a Ria Novosztyi. Vlagyimir Putyin rendeletének azonban van egy fontos megkötése: az összeg csak azokra vonatkozik, akik szeptember 21-én már az orosz hadsereg kötelékében álltak.

Az összeg így nem közvetlenül a toborzási kedvet szolgálja – a mobilizáció meglehetősen népszerűtlen, különösen az orosz hadsereg ukrajnai inváziójának kudarcai ismeretében –, ám közvetve igen, miközben gazdaságos is: hiszen felkeltheti a reményt sokakban, hogy jelentkezése esetén később is hasonló összeg várható, miközben erre az állam a továbbiakban egyelőre nem tett ígéretet.

A harctéren az Ukrajnát megtámadó Oroszország továbbra is távolodik eredeti terveitől. A kilencedik hónapja tartó háborút néhány naposra tervezte, Ukrajna gyors kapitulációjával, helyette a becslések szerint bőven 60 ezer fő feletti veszteséget szenvedett el, tavasszal Kijev környékéről vonult vissza, szeptemberben már Harkiv megye keleti részéről is, miközben Luhanszk megye északi, nyugati részét a nyáron ugyan megszerezte, ám azóta kisebb mértékben ezekből is veszített. Eközben érik egy ellentámadás Ukrajna részéről Herszon megyében is, amelynek nagy részét Oroszország a háború első napjaiban foglalta el.

Az orosz erők most leginkább távoli rakétatámadásokkal operálnak, rombolva a polgári infrastruktúrát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!