Egyetemi kampuszokat támadtak meg az iráni biztonsági erők a tiltakozások nyolcadik hetében

2022. november 4. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat tiltakozót tartoztattak le az iráni biztonsági erők pénteken, az iszlám köztársaságban zajló tüntetések negyvenedik napján – írja a Guardian. A portál szerint az elmúlt hetekben legalább 277-en haltak meg a tüntetések következtében, és a most letartóztatottakra is halálbüntetés várhat.

Iránban akkor indultak el a tüntetések, amikor Mahsza Amini kurd származású diáklány meghalt az erkölcsrendőrség fogdájában, miután letartóztatták, amiért nem viselt fejkendőt. A lány temetésén a hatóságok tüzet nyitottak a résztvevőkre, az ez utáni napokban az ország számos városában tiltakozások kezdődtek, amelyek egy része erőszakba fordult.

Az elmúlt héten Irán számos városában, elsősorban egyetemi kampuszokon ismét nagyobb tömegek tiltakoztak a síita rezsim elnyomó politikája ellen. Ezzel már a nyolcadik hete folytatódnak a rendszerellenes tüntetések.

A rendőrség most több helyen megtámadta a tiltakozókat, vagy megvárta, amíg a tüntetések véget érnek és az onnan távozókat tartóztatta le. Máshol bezárták kívülről a kampuszt, és minden bent tartózkodót megvertek vagy lecsuktak.

Mahsza Amini haláláról, és a tiltakozáshullám kirobbanásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben, az azóta kitartó tüntetésekről pedig itt lehet olvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!