Lábszáron lőtték Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnököt

2022. november 3. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Meglőtték és megsebesítették Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnököt egy tüntetésen Vazirabadban, az ország keleti részén.

A BBC hírösszefoglalója szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a politikust szándékosan vették célba – ahogy egyik segítője állította –, vagy pedig véletlen találat érte a lábán. Hán kísérői azt mondták, hogy további négy ember megsérült a lövöldözésben (aminek oka szintén ismeretlen).

Imran Hán egy korábbi tüntetésen – Fotó: Arif Ali / AFP
Imran Hán egy korábbi tüntetésen – Fotó: Arif Ali / AFP

A volt miniszterelnököt egy lahori kórházba szállították. A párt szóvivője azt mondta, hogy Hánt a lábszárán találták el. A volt miniszterelnök állapota stabil.

A pakisztáni Geo TV szerint egy meg nem nevezett férfit később letartóztattak. A helyszínen készült felvételeken az látható, hogy az eszméleténél lévő Imran Hánt – jobb lábán egy kötéssel – elviszik járművel a lövöldözés után.

Sehbaz Sarif jelenlegi miniszterelnök elítélte a lövöldözést, és azonnali vizsgálatot rendelt el.

Imran Hán az elmúlt héten több nagygyűlést, tiltakozó felvonulást szervezett, új választásokat követelve.

A volt miniszterelnök ellen áprilisban terjesztettek be bizalmatlansági indítványt, majd a szavazáson megbukott, és távozott posztjáról. Azóta Sehbaz Sarif a miniszterelnök.

Pakisztánban nem szokatlan a politikai merénylet. Benazir Bhutto volt miniszterelnököt 2007-ben egy nyilvános tüntetésen gyilkolták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!