Japánban evakuálási riasztás volt, miután Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt az ország felé

2022. november 3. – 06:27

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea csütörtökön folytatta fegyverkísérleteinek sorát, és legalább három rakétát lőtt ki, köztük egy feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát. A japán hatóságok első, később korrigált jelentései szerint legalább egy rakéta áthaladt az ország fölött, ezért a tokiói kabinet a France24.com összefoglalója szerint több prefektúrában evakuálási riasztást adott ki, illetve ideiglenesen leállította a vonatokat.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített főparancsnoksága azt közölte: helyi idő szerint reggel 7:40 körül az északi főváros, Phenjan közelében lévő területről kilőttek egy feltehetően interkontinentális ballisztikus rakétát, majd egy órával később két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki, amelyek a keleti vizek felé repültek.

Bár dél-koreai tisztviselők nem közöltek azonnal pontosabb repülési részleteket, a nagyobb hatótávolságú rakétát nagy szögben lőhették ki, hogy elkerüljék az északi szomszédok területének elérését. Jaszukazu japán védelmi miniszter elmondta, hogy az egyik észak-koreai rakéta maximális magassága elérte a 2000 kilométert, és mintegy 750 kilométert repült.

A japán kormány kezdetben azt mondta, hogy legalább az egyik rakéta átrepült északi területe felett, de később felülvizsgálta értékelését, és azt mondta, hogy nem volt átrepülés. A miniszterelnök hivatala még az első jelzés nyomán figyelmeztetést adott ki az északi Mijagi, Jamagata és Niigata prefektúrák lakosainak, arra utasítva őket, hogy menjenek be a szilárd épületekbe vagy a föld alá.

A riasztások által érintett területekről nem érkezett jelentés károkról vagy sérülésekről. Az említett régiókban a rakétariasztást követően ideiglenesen felfüggesztették a gyorsvonati közlekedést, majd rövidesen újraindították.

Az észak-koreai rezsim az utóbbi időkben látványosan fokozta a rakétakísérleteit. Szerdán rekordszámú, több mint 20 rakétát lőttek ki, ráadásul azok egyike egy lakott dél-koreai sziget irányába repült, és a két Korea tengeri határának közelében landolt. Az akció a déli Ulleung-sziget lakóit evakuálásra kényszerítette. Dél-Korea vadászgépekről indított levegő-föld rakétákkal válaszolt a provokációra.

A kilövések órákkal azután történtek, hogy Észak-Korea azzal fenyegetőzött: atomfegyverek bevetésével ráveszi az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy „a történelem legszörnyűbb árát fizessék meg”, tiltakozásul a folyamatban lévő dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen, amelyeket egy esetleges invázió próbájának tekint.

Észak-Korea idén rekordgyorsasággal fokozta fegyverdemonstrációit. Több tucat rakétát lőtt ki, köztük 2017 óta először mutatott be interkontinentális ballisztikus rakétákat, miközben kihasználja az Oroszország ukrajnai háborúja és a diplomáciai szünet által keltett figyelemelterelést, hogy előrevigye a fegyverfejlesztést és fokozza a nyomást az Egyesült Államokra és ázsiai szövetségeseire – írja a France24.com.

Amerikai és dél-koreai tisztviselők szerint Észak-Korea a következő hetekben növelheti a tétet azzal, hogy 2017 szeptembere óta először robbant fel nukleáris kísérleti eszközt. Szakértők szerint az ilyen kísérletek még közelebb hozhatják Észak-Koreát ahhoz, hogy teljes értékű, az Egyesült Államok regionális szövetségeseit és az amerikai szárazföldet fenyegető arzenált építsen ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!