Hatvan kilométerre a dél-koreai partoktól csapódott a tengerbe egy észak-koreai rakéta

2022. november 2. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Észak- és Dél-Korea rakétákat lőtt ki szerda reggel, amelyek egymás partjainál lévő vizekbe csapódtak – írja a BBC.

Észak-Korea legalább tíz rakétát lőtt ki szerdán keleti és nyugati irányba egyaránt, ezek közül az egyik rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta mintegy 60 kilométerre csapódott a tengerbe a dél-koreai Szokcsó városától. A Koreai-félsziget 1945-ös felosztása óta most először fordult elő, hogy egy északi rakéta áthaladt a két ország közös tengeri határán, majd a dél-koreai felségvizek közelében a tengerbe csapódott – közölték dél-koreai tisztviselők. A déli hadsereg szerint ez a területük elfogadhatatlan megsértésének minősül.

Jun Szogjol dél-koreai miniszterelnök kijelentette, hogy az észak-koreai rakétateszt „tényleges területi behatolás” volt. A miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Tanács szerdai rendkívüli ülésén „elrendelte, hogy gyorsan szigorú választ kell adni, hogy Észak-Korea provokációjának egyértelmű ára legyen” – közölte a dél-koreai elnöki hivatal.

Dél-Korea ezért válaszul három levegő-föld rakétát indított F-15K és KF-16 vadászrepülőgépekről. A JCS szerint a dél-koreai légierő az északi határvonaltól (NLL) északra lévő nemzetközi vizeket vette célba, ugyanolyan távolságban, mint amilyen távolságban az észak-koreai rakéta korábban a vonaltól délre landolt.

„Katonaságunk precíz csapása megmutatta, hogy határozottan reagálni akarunk minden észak-koreai provokációra, beleértve a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat is. Észak-Korea teljes mértékben felelős a kialakult helyzetért, mivel ők azok, akik a figyelmeztetések ellenére továbbra is provokálnak” – közölte a JCS.

A CNN számításai szerint a szerdai kilövés Észak-Korea 29. rakétaindítása volt idén. A fegyvertesztek gyors szaporodása riadalmat keltett a térségben, amire az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán rakétakilövésekkel és közös hadgyakorlatokkal reagált.

Hétfőn az Egyesült Államok és Dél-Korea megkezdte a korábban tervezett nagyszabású, „Éber vihar” nevű hadgyakorlatokat. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a gyakorlatokban 240 repülőgép és „több ezer szolgálati tag” vesz részt mindkét országból. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a tervek szerint csütörtökön találkozik dél-koreai kollégájával, Li Dzsong Szuppal a Pentagonban.

A múlt hónapban az észak-koreai állami média hat hónapos csendet törte meg az idei rakétakísérletek sorozatával kapcsolatban, azt állítva, hogy azok célja az volt, hogy demonstrálja, Phenjan képes taktikai nukleáris robbanófejeket kilőni potenciális déli célpontokra. A legutóbbi kísérletek azután történtek, hogy az ENSZ nukleáris megfigyelő szervezetének vezetője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Phenjan nukleáris kísérletre készülhet – 2017 óta az elsőre –, mivel műholdfelvételek aktivitást mutattak a földalatti nukleáris kísérleti telephelyen. „Nagyon-nagyon szorosan követjük ezt az eseményt. Reméljük, hogy nem történik meg, de a jelek sajnos más irányba mutatnak” – mondta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője múlt csütörtökön.

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Észak-Korea „példátlanul nagy gyakorisággal” indít mostanában rakétákat. Hozzátette, hogy a Koreai-félszigeten tapasztalható növekvő feszültségek miatt a Nemzetbiztonsági Tanács mielőbbi összehívását szorgalmazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!