Razziát tartottak a szöuli rendőrkapitányságon a halloweeni tömegszerencsétlenség miatt

2022. november 3. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai nemzeti rendőrség (KNPA) vizsgálatot indított Szöul Jongszan kerületének rendőrfőnöke, valamint a szöuli fővárosi rendőrség egyik tisztje ellen a múlt szombaton történt tömegszerencsétlenség miatt. Október 29-én több mint 150-en haltak meg, miután pánik tört ki egy halloweeni rendezvényen Szöul bulinegyedében, Ithevonban.

A vizsgálatra azért kerül sor, mert egyre több kritika éri a dél-koreai rendőrséget, miután kiderült, hogy nem tettek semmit a baleset megelőzése érdekében, noha a baleset előtt összesen 11 segélyhívást kaptak, amelyek az Ithevon negyedben tapasztalható túlzsúfoltságra figyelmeztették őket – írja a Jonhap hírügynökség.

Továbbá az is kiderült, hogy az országos rendőrfőnök csaknem két órával a baleset bekövetkezte után értesült az egészről, egy órával és 13 perccel azután, hogy Jun Szogjol elnököt értesítették a balesetről.

A baleset egyik helyszíne Szöul Ithevon negyedében 2022. november 3-án – Fotó: Jung Yeon-je / AFP
A baleset egyik helyszíne Szöul Ithevon negyedében 2022. november 3-án – Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A KNPA különleges nyomozócsoportot állított fel a mulasztások kivizsgálására. A csoport szerdán razziát tartott a szöuli fővárosi rendőrkapitányságon, a jongszani rendőrőrsön és hat másik irodában, és lefoglalták a baleset éjszakáján készült rendőrségi munkanaplókat. Vizsgálatot indítottak Li Imdzse, az Ithevon negyedet felügyelő Jongszan rendőrőrs vezetője ellen, és szintén vizsgálat vár Rju Midzsinre, aki a halálos baleset idején a szöuli fővárosi rendőrségnél a helyzetfigyelésért felelt.

Rju Midzsint azzal vádolják, hogy elhanyagolta kötelességét, hogy azonnal felismerje a vészhelyzetet, és jelentse azt a szöuli rendőrfőnöknek és a KNPA helyzetfigyelő osztályának. A vádak szerint Li Imdzse szintén elhanyagolta az irányító feladatait, mivel túl későn érkezett a helyszínre, és későn jelentette a helyzetet a feletteseinek – mondták a KNPA tisztviselői.

A nyomozócsoport várhatóan azt is vizsgálni fogja, hogy a jongszani rendőrkapitányság megfelelően felkészült-e a tömeges rendezvényre. Az előrejelzések szerint akár 100 ezren is megjelenhetnek Ithevonban a halloweeni buli idején, de a jelentések szerint csak mintegy 200 rendőrt küldtek a negyedbe, főként kábítószer- és lopásellenes akciókra. A kritikusok szerint a baleset elkerülhető vagy minimalizálható lett volna, ha a rendőrség időben reagál.

A dél-koreai kormány csütörtökön azt közölte, hogy a 156 áldozat közül 121 dél-koreai temetése már megtörtént, míg a 26 külföldi áldozat közül hétnek a holttestét hazaszállították.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!