Irán elhagyására szólította fel a német állampolgárokat a német kormány

2022. november 3. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Irán azonnali elhagyására szólította fel a német állampolgárokat csütörtökön a német szövetségi kormány – írja az MTI.

A német külügyminisztérium friss utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a közel-keleti ország meglátogatásáról, és kiemelte, hogy az ott tartózkodóknak távozniuk kell, mert

„önkényes letartóztatás” és „hosszú börtönbüntetés” veszélye fenyegeti őket.

Különösen veszélyeztetettek a német-iráni kettős állampolgárok – tették hozzá, rámutatva, hogy a közelmúltban számos külföldi állampolgárt letartóztattak az iráni hatóságok. Mint írták, az iráni biztonsági szervek több tartományban „különösen kemény” fellépéssel igyekeznek letörni a több mint két hónapja tartó tüntetéseket, fellépésüknek „halálos áldozatai és sebesültjei is vannak”, és a demonstrációk közelében jellemzők „a nem érintett külföldi állampolgárokra” is kiterjedő önkényes letartóztatások.

Ezért a német állampolgároknak „nagyon óvatosan kell viselkedniük és mindenképpen kerülniük kell a tüntetéseket és a tömeget, ha a figyelmeztetések ellenére az országban maradnak” – emelték ki.

A tüntetések azt követően kezdődtek az országban, hogy a 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-án meghalt, miután az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejét takaró hidzsábot. A nőt az erkölcsrendészek egy kisbuszba tuszkolták, ahol súlyosan bántalmazták, később a ruháit „nem megfelelően” hordó nők számára előírt erkölcsrendészeti fejtágításon összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt. A hetek óta tartó tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Az 1979-es iszlám forradalom óta a leghevesebb rendszerellenes mozgalommá terebélyesedett tiltakozási hullám elleni hatósági fellépésnek a legutóbbi becslések szerint több mint 280 halálos áldozata van, és tízezernél is több embert tartóztattak le. A német kormány elítélte az erőszakot és kilátásba helyezte az Irán elleni nemzetközi szankciók kiterjesztését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!