Nyugati tisztviselők szerint Irán újabb ballisztikus rakétákat és drónokat tervez Oroszországnak adni

2022. november 2. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Irán arra készül, hogy további fegyvereket, köztük rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat és több támadó drónt küldjön Oroszországnak – mondták a CNN-nek egy meg nem nevezett nyugati ország tisztviselői, akik szorosan figyelemmel kísérik az iráni fegyverprogramot.

A CNN beszámolója szerint a nyugati szövetségesek azért figyelik szorosan az iráni fegyverszállítmányt, mert ez lenne az első eset, hogy Irán fejlett precíziós rakétákat küld Oroszországnak, ami jelentős lökést adhat az orosz hadseregnek a harctéren. Bár a szállítmány Oroszországba érkezésének pontos időpontja nem világos, a tisztviselők úgy vélik, hogy a fegyvereket minden bizonnyal még az év vége előtt leszállítják. A legutóbbi iráni fegyverszállítmány mintegy 450 drónt tartalmazott – mondták a tisztviselők.

Az ukrán katonai hírszerzés kedden azt közölte, hogy Irán több mint 200 harci drónt tervez Oroszországba küldeni, köztük az Arash-2-t, amelyet az iráni hadsereg a világ egyik legnagyobb hatótávolságú harci drónjaként reklámoz. „A tervek szerint november elején több mint 200 darab Sahed-136, Mohajer-6 és Arash-2 típusú harci drónokból álló tételt küldenek Oroszországba” – áll az ukrán hírszerzés jelentésében.

Az ukránok szerint a drónokat szétszerelt állapotban szállítják le, és amint orosz területre érnek, összeszerelik, átfestik és orosz jelzésekkel látják el azokat. A hírszerző ügynökség nem pontosította, hogy honnan szerezték ezt az információt a szállítmányokról. Független források nem ellenőrizték ezt az információt.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!