Az USA nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne

2022. november 2. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne az Ukrajnában folyó háborúban – jelentette ki John F. Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Azt mondta, nem kommentálja a New York Times szerdán megjelent cikkét, amely szerint az orosz katonai vezetők között megbeszélések folytak a nukleáris fegyverek használatáról.

„Kezdettől fogva világossá tettük, hogy a nukleáris fegyverek lehetséges bevetésére vonatkozó orosz megjegyzések mélyen aggasztóak, és komolyan vesszük ezeket, és továbbra is a lehető legnagyobb figyelemmel kísérjük. Jelenleg nem látjuk semmi jelét annak, hogy Oroszország ilyen fegyverek használatra készülne” – mondta Kirby.

A New York Times azt írta, hogy magas rangú orosz katonai vezetők a közelmúltban megbeszéléseket folytattak arról, hogy Moszkva mikor és hogyan vethetne be taktikai nukleáris fegyvert Ukrajnában. A cikk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem volt részese ezeknek a beszélgetéseknek. A New York Times forrásai szerint a beszélgetésekről szóló értesüléseket október közepén terjesztették az amerikai kormányzaton belül.

(Guardian, New York Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!