Zelenszkij nem hiszi, hogy véget ért volna az orosz mozgósítás

2022. október 28. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: kétli, hogy Oroszország befejezte volna a részleges mozgósítást. Szerinte az orosz erők gyenge teljesítménye miatt még több ember behívására lehet szükség. „Oroszországnak hamarosan szüksége lehet arra, hogy emberek új hullámát küldje a háborúba. Arra készülünk, hogy a jelenlegi orosz vezetés minden új lehetőséget megragad a háború folytatására. Különösen az iráni cinkosaiknak köszönhetően” – mondta Zelenszkij a pénteki esti videóbeszédben, utalva arra, hogy Irán fegyverekkel támogatja Oroszország invázióját.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken jelentette be, hogy véget ért a részleges, mintegy 300 ezer embert érintő mozgósítás. Azt mondta, hogy 82 ezer mozgósított újonc már Ukrajnában van, míg 218 ezren a kiképzést fejezik be.

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna számos városában és régiójában stabilizációs áramszüneti menetrendet alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy mintegy négymillió ukrán állampolgárnak kell korlátozásokkal szembenéznie. „Kijev és térsége, Zsitomir régió, Poltava régió, Rivne régió, Harkiv régió, Csernyihivi régió, Szumi régió, Cserkaszi régió, Kirovohrad régió. Más régiókban is előfordulhatnak rendkívüli áramkimaradások. Mindent megteszünk azért, hogy csökkentsük az ilyen áramkimaradásokat” – mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij azt állította, hogy az oroszok a megszállt területeken felszámolják az egészségügyi rendszert. „A megszállók úgy döntöttek, hogy bezárják az egészségügyi intézményeket a városokban, elviszik a felszereléseket, a mentőautókat – egyszerűen mindent... Nyomást gyakorolnak az orvosokra, hogy költözzenek Oroszországba. Ez mindenekelőtt a Herszoni régiót érinti” – mondta.

Zelenszkij a beszédében megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy pénteken újabb, 275 millió dollár értékű katonai segélycsomagot jelentettek be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!