Szijjártó sajnálja, amikor orosz kémnek titulálják

2022. október 26. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter tulajdonképpen világjárásra indult. Négy nap, három kontinens, 31 ezer megtett kilométer, miközben 41 órát lesz levegőben – osztott meg néhány adatot a szombat hajnalig tartó körútjáról a külügyminiszter, aki szerdán Washingtonban részt vett egy konzervatív intézet pódiumbeszélgetésén.

A már többször megismételt kommunikációs paneleken kívül újdonság, hogy Szijjártó a Külügyminisztérium MTI-ben megjelenő közleménye szerint sérelmezte, hogy amikor a magyar kormány a kommunikációs csatornák fenntartása mellett érvelt, akkor azonnal oroszbarátnak vagy Vlagyimir Putyin szövetségesének minősítették. Az Orbán-kormányok és az orosz vezetés között jó ideje szoros együttműködés van, Szijjártó pedig tavaly decemberben még maga nevezte barátjának Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.

Az orosz-magyar kapcsolatok elmúlt időszakáról a Direkt36 Telexen megjelenő cikkét is érdemes elolvasni.

Szijjártó arról beszélt most Washingtonban, hogy az Európai Unió „teljességgel félrekezelte” az ukrajnai válságot, az volt ugyanis az érvelés a szankciók mögött februárban, hogy azok majd térdre kényszerítik az oroszokat és segítenek gyorsan véget vetni a háborúnak, de most november van, és a fegyveres konfliktus egyre csak brutálisabb és az európai gazdaság került padlóra. A helyzet nem egészen ez, korábbi cikkünkben részletesen áttekintettük, hogy hiába sulykolja a kormányzat, hogy Putyin járt jól a szankciókkal, ez nem igaz.

A magyar külügyminiszter ezúttal is beszélt a béke fontosságáról, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy amikor ezt említi, akkor egyesek azonnal az „oroszok kémjének” titulálják. Szerinte az európai uniós tagállamok körében ugyanis jelenleg inkább egyfajta „háborús és eszkalációs retorika” tapasztalható.

Leszögezte, hogy Magyarország továbbra is a kommunikációs csatornák nyitva tartásában érdekelt a béke reményében, függetlenül attól, hogy erről ki mit gondol, a kormány politikájának nincs ukrán vagy orosz aspektusa, kizárólag a nemzeti érdek számít.

A pódiumbeszélgetésen Szijjártó azt is állította, hogy uniós kollégái közül többen rendszeresen támogatásukról biztosítják négyszemközt vagy sms-ben, de politikai okokból ezt nem merik nyíltan felvállalni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!