A Mercedes-Benz teljesen kivonul az orosz piacról

2022. október 26. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Mercedes-Benz szerdán bejelentette, hogy teljesen kivonul az orosz piacról, és egy helyi befektetőnek adják el az ottani érdekeltségeiket, köztük a Moszkva melletti gyártóüzemüket is. Egészen pontosan a Mercedes-Benz Rus, a Mercedes-Benz Manufacturing Rus LLC (a moszkvai üzem), a Mercedes-Benz Financial Services Rus LLC, a Mercedes-Benz Bank Rus LLC és a Mercedes-Benz Capital Rus LLC cégek részvényei kerülnek értékesítésre. A tranzakció befejezése az összes illetékes hatóság jóváhagyásától függ.

A tervek szerint az Avtodom márkakereskedő holding lesz orosz Mercedes-Benz egységek új tulajdonosa, de partnerként más vállalatokat is bevonhatnak az üzletbe, hogy közös gyártást hozzanak létre a Moszkva melletti autógyárban – közölte az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium. „Miután minden jóváhagyás megtörtént, a Mercedes-Benz oroszországi egységeinek új tulajdonosa, az Avtodom képes lesz karbantartási szolgáltatásokat nyújtani az orosz piacon értékesített Mercedes-Benz személygépkocsik számára” – nyilatkozta Albert Karimov ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes.

A Mercedes-Benz Moszkva melletti autógyára 2019. május 21-én – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP
A Mercedes-Benz Moszkva melletti autógyára 2019. május 21-én – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

A Mercedes-Benz Group AG volt az utolsó az európai autógyártók közül, amely március elején bejelentette, hogy felfüggeszti a járművek oroszországi exportját és gyártását. Nem sokkal korábban a Daimler Truck Holding AG, amely 2021 decemberében vált ki a Mercedes-Benzből, szintén közölte, hogy beszünteti oroszországi tevékenységét, és felülvizsgálja a Kamazzal közös vállalatának kilátásait.

Az orosz autóipar és autópiac a háború látványos vesztese, de megjósolhatatlan, hogy mikor és hogyan fog kilábalni a válságból a nyugati cégek kivonulása után. A korábban évi 1,6 millió eladott új autó helyett idén legfeljebb 750 ezerre számítanak az elemzők, ráadásul ezek sokszor drága, fapados, visszabutított típusok triviális extrák nélkül, elmaradottságuk miatt magas károsanyag-kibocsátással. A háború autóiparra gyakorolt hatásairól itt írtunk bővebben.

(Interfax, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!