Kormányt alakított Rishi Sunak brit miniszterelnök

2022. október 25. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Keddi kinevezése után estére kormányt is alakított Rishi Sunak brit miniszterelnök, bár több fontos tárca élén az eddigi miniszterek maradtak. Sunakot előző nap választotta meg nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció, és kedd délután nevezte ki formálisan a kormányfői posztra III. Károly király.

Az új miniszterelnök által kezdett, kedd estére jórészt ki is teljesedett kormányátalakítás során visszatért a belügyminisztérium élére Suella Braverman, aki Liz Truss kormányzásának utolsó napjaiban mondott le.

De Sunak megerősítette posztján a Truss által kinevezett Jeremy Hunt pénzügyminisztert – első munkanapján ő vonta vissza elődje, Kwasi Kwarteng adócsökkentési programjának szinte összes pontját –, Ben Wallace védelmi minisztert, és változatlanul James Cleverly a brit külügyminiszter, illetve Penny Mordaunt az alsóház vezetője. Utóbbi a mindenkori kormánypárt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztség, betöltője az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag. Mordaunt volt Sunak első számú riválisa a Konzervatív Párt hétfőn zárult vezetőválasztási versengésében, de az utolsó pillanatban visszalépett.

Grant Shapps, aki Suella Braverman lemondása után hat napig volt belügyminiszter, Rishi Sunak kormányában az üzleti ügyek minisztere lett. E tisztségről Rishi Sunak miniszterelnöki kinevezése után lemondott Jacob Rees-Mogg, a kettővel ezelőtti kormányfő, Boris Johnson szoros politikai szövetségese, aki a tory vezetőválasztási kampányban Johnson visszatérését támogatta volna. Johnson azonban – akit a konzervatív frakció sorozatos belpolitikai botrányok miatt a nyáron kényszerített távozásra – rövid megfontolás után végül nem indult a pártvezetői tisztségért.

Rishi Sunak ugyanakkor Boris Johnson egykori kormányának több tagját is magas pozíciókra nevezte ki. Dominic Raab például ismét miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter lett, vagyis ugyanazt a tisztséget kapta vissza, amelyet Johnson idején is betöltött. Steve Barclay, Johnson egykori stábfőnöke az egészségügyi minisztérium élére került, Michael Gove, aki korábban számos posztot betöltött és a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb veterán politikusa, Sunak kormányában a felzárkóztatási minisztériumot vezeti.

Sunak hétfőn lett a Konzervatív Párt új vezetője, keddi kinevezésével pedig az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A Boris Johnson-kormány indiai származású egykori pénzügyminisztere (és a Johnson elleni lázadás fő arca) lett az első színes bőrű politikus, aki betölti a pozíciót.

Sunakról és terveiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!