„Társadalmi egyeztetés” miatt nem hagyja még jóvá Magyarország a svéd–finn NATO-csatlakozást

2022. október 20. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány legújabb indoklása szerint azért nem veszik napirendre a finn–svéd NATO-csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés” – írja a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton. A két ország csatlakozásához már csak a török és a magyar jóváhagyás hiányzik. A NATO főtitkára időközben jelezte: a nem teljes jogú tagokat is megvédik az orosz fenyegetéstől.

A magyar kormány honlapjára október 18-án a dokumentumok közé – viszonylag nehezen megtalálható helyre – felkerült két letölthető fájl (finn, svéd), amikben megtalálható a csatlakozással kapcsolatos jegyzőkönyv, valamint egy emailcím, ahova el lehet küldeni az észrevételeket. Az, hogy az egyeztetés várhatóan meddig tart, a dokumentumokból nem derül ki.

A magyar kormány által indított egyeztetésről és NATO főtitkárának állásfoglalásáról bővebben ebben a cikkben írtunk.

Svédország és Finnország még június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Finnországban csütörtökön egyeztek meg a pártok arról, hogy a finn-orosz határ egyes szakaszin kerítést építenek, miután Helsinkit egyre jobban aggasztja, hogy az Oroszországgal közös, 1340 km-es keleti határán (az európai uniós tagállamok közül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal) nagyszámú illegális határátlépés történhet, miután Moszkva elrendelte a részleges mozgósítást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!