Azt hitte, még nincs élő adásban, és elszólta magát egy orosz szakértő az iráni drónokról

2022. október 20. – 22:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak ne kérdezzen túl sokat ezekről az iráni drónokról. Mindannyian tudjuk, hogy irániak, de a hatóságok nem akarják elismerni ezt”

– ezekkel a szavakkal szólta el magát szerda este egy orosz csatorna élő beszélgetős műsorában az orosz védelmi minisztérium egyik intézetének katonai szakértője, Ruszlan Puhov. Puhov azt hitte, még nincs bekapcsolva a mikrofonja, és meg akarta beszélni a műsorvezetővel, hogy miként kerüljék el a kényes témát. A műsorvezető a malőr után gyorsan félbeszakította Puhovot – írja a Telegraph.

Oroszország szinte biztosan bevet iráni Shahed-136 típusú kamikaze drónokat is az Ukrajnában zajló háborúban, és a drónokat lefestik, mintha helyi gyártmányúak lennének. Ilyen eszközök maradványait találták meg a hétfői, halálos áldozatokkal járó kijevi támadások helyszínén, iráni diplomaták pedig a héten a Reutersnek elismerték, hogy országuk szállít drónokat és más fegyvereket Oroszországnak. Később az iráni vezetés cáfolt, és az oroszok is tagadták, hogy iráni drónokat vetnének be, de az EU elég bizonyítékot talált ahhoz, hogy szankciókat vezessen be iráni tábornokok és egy iráni fegyvergyártó cég ellen.

Az orosz média arról számolt be a héten, hogy az orosz hadsereg „Geranium-2” típusú drónokat használ, amik valóban a Shahed-136 alapján készültek, de már orosz gyárban, miután orosz mérnökök visszafejtették a technológiát. A brit és az amerikai hírszerzésnek viszont iráni drónokról vannak értesülései. Sőt, Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van arról, hogy Irán katonai személyzettel is segíti a Krímben az orosz hadsereget. „Ma már meg tudjuk erősíteni, hogy a Krímben állomásozó orosz katonák iráni drónokat irányítottak, Ukrajna – egyebek mellett az elmúlt napokban Kijev – elleni légicsapásokra felhasználva őket” – jelentette ki John Kirby is, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!