Herszoni orosz kormányzó: Az ukránok nagyszabású offenzívára gyűjtötték össze az erőiket, 60 ezer embert kell evakuálni

2022. október 19. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnában harcoló orosz erők új parancsnoka, Szergej Szurovikin kedden elismerte, hogy a katonai helyzet „feszült”, különösen a megszállt déli város, Herszon környékén. „A helyzet a különleges katonai művelet területén feszültnek mondható” – mondta a Rosszija 24 állami csatornának adott interjúban. „Az ellenség folyamatosan próbálja megtámadni az orosz csapatok állásait. Ez mindenekelőtt a kupjanszki, a limani és a Mikolajiv-Krivij Rih szektorokat érinti” – mondta.

Kedden Herszon megye oroszok által kinevezett kormányzója, Vlagyimir Saldo bejelentette, hogy a régió négy településének polgári lakosságát a Dnyeper folyó bal partjára telepítik át. „Meghoztam azt a nehéz, de helyes döntést, hogy Beriszlav, Bilozerka, Sznyehirjivka és Alekszandrovszk települések polgári lakosságát szervezetten áttelepítjük a Dnyeper bal partjára” – írta. A döntést azzal magyarázta, hogy „nagyszabású védelmi erődítményeket hoznak létre, hogy bármilyen támadás visszaverhető legyen”. A kormányzó úgy véli, összesen 60 ezer embert érinthet az evakuáció, egy részüket oroszországi (mármint nem-annektált oroszországi) településekre szállítják át.

Ukrán rakétatűz az orosz állások felé Herszon térségében – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP
Ukrán rakétatűz az orosz állások felé Herszon térségében – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

Saldo szerint az ukránok nagyszabású offenzívára gyűjtötték össze az erőiket Herszon régióban. „Oroszország katonai csoportosulást hozott létre az offenzíva visszaverésére. Ennek az összecsapásnak a csatatere a mi földünk, a Herszon régió békés városai és falvai lehetnek” – írta. Elmondása szerint „a területek elárasztásának közvetlen veszélye áll fenn”, ha a Kakhovka vízerőmű gátját felrobbantják.

(Guardian, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!