Az ENSZ Biztonsági Tanácsában is téma lehet Irán Oroszországnak küldött drónszállítmánya

2022. október 19. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai zárt ülésén vitatja meg Irán Oroszországnak küldött drónszállítmányait – közölte egy amerikai tisztviselő a CNN-nel.

A találkozóra azért kerül sor, mert Oroszország a napokban iráni gyártmányú drónokat vetett be ukrán városok és infrastruktúra ellen, több ember halálát okozva.

A három ország szerint az iráni gyártmányú drónok átadása sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231. számú határozatát, amely korlátozza bizonyos fegyverek Iránba irányuló vagy onnan származó szállítását.

Az ENSZ BT 2231-es határozata a 2015-ös iráni atomalkuhoz kapcsolódott. A határozat egyes elemei, köztük a hagyományos fegyverek szállításának tilalma 2020-ban fokozatosan megszűnt, és bár a Trump-kormányzat megpróbálta egyoldalúan visszaállítani a teljes fegyverembargót, a Biden-kormányzat leállította ezeket az erőfeszítéseket.

Egy Shahed-136 drón maradványait vizsgálják Harkivban egy üzemanyag tárolók elleni támadás után – Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters
Egy Shahed-136 drón maradványait vizsgálják Harkivban egy üzemanyag tárolók elleni támadás után – Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters

Iráni diplomaták és magas rangú tisztviselők kedden megerősítették, hogy több drón mellett szárazföldi célpontok elleni rakétákat is szállítanak majd Oroszországnak. A megállapodást október 6-án kötötték, amikor Mohammad Mokhber első alelnök, a Forradalmi Gárda két magas rangú tisztviselője és a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács egyik tisztviselője Moszkvába látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson Oroszországgal a fegyverek szállításáról. Irán visszautasította nyugati tisztviselők azon állításait, hogy ezek a szállítások sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát.

Hétfőn az Európai Unió több tagállama is szankciókat sürgetett Iránnal szemben az Oroszországnak szállított drónok miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!