Ezt a sorozatgyilkost keresik? Segíthetek, ő akart engem is megölni

Legfontosabb

2022. október 17. – 23:58

Ezt a sorozatgyilkost keresik? Segíthetek, ő akart engem is megölni
Stanley McFadden stocktoni rendőrfőnök sajtótájékoztatója az ügyről – Forrás: City of Stockton / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai rendőrség úgy tűnik, elkapta a stocktoni sorozatgyilkost, legalábbis megvan a gyanúsítottja egy hat gyilkosságból álló támadássorozatnak, amelyet főként hajléktalan latinók ellen követtek el. A hatóságok eleinte azt gondolták, csak július óta csapott le a gyilkos, aztán jött valaki, akiről kiderült, hogy már tavaly megpróbálták megölni, csak épp a rendőrök nem vették komolyan. Hogy miért ölt a sorozatgyilkos, az továbbra is rejtély.

A rendőrség által közzétett képen csak hátulról, elmosódottan látszódott egy fekete ruhás alak, Natasha LaTour mégis azonnal tudta, hogy már látta ezt a férfit.

A 46 éves, hajléktalan nő 2021. április 16-án a San Franciscóhoz közeli Stockton városában a sínek melletti sátrából jött elő a hajnali órákban, amikor megjelent egy sötétbe öltözött, Covid-maszkos, fegyveres ismeretlen, és a következő pillanatban szó nélkül lőni kezdett rá. Először egy kézzel, lazán, „filmes módon”, majd amikor a nő nem esett össze, akkor komolyabban véve a dolgot, két kézzel, térdelve.

LaTour hét golyót kapott a testébe, de sikerült valahogy arrébb kúsznia-másznia. Egy arra kanyarodó autóból észrevették őt, és segítséget hívtak neki. Tizenkét napot töltött kórházban. Fogalma sem volt, ki támadhatott rá, állítása szerint nem voltak haragosai, nem veszett össze senkivel. Két hónap múlva közölték vele a nyomozók, hogy azzal a fegyverrel, amellyel rátámadtak, megöltek egy másik embert Oaklandben, de a tettest nem találják.

Sorozatgyilkos, indíték nélkül

Másfél év elteltével Natasha LaTour ezt a rá lövő alakot vélte felfedezni a közzétett fotón.

A képpel, amely egy ipari kamera felvételének egy képkockája volt, egy sorozatgyilkost keresett a Kalifornia állambéli Stockton városának rendőrsége.

A stocktoni hatóságok szeptember 30-án jelentették be, hogy ballisztikai vizsgálatokkal össze tudtak kötni öt, 2022-ben történt helyi gyilkosságot:

  • Július 8-án, éjjel fél 1-kor egy 35 éves férfit, Paul Yaw-t lőttek le.
  • Augusztus 22-én este 9:49-kor a 43 éves Salvador Debudey Jr.-t.
  • Augusztus 30-án reggel 6:41-kor a 21 éves Jonathan Hernandezt.
  • Szeptember 21-én hajnali fél ötkor az 52 éves Juan Cruzt.
  • Szeptember 27-én éjjel kettő előtt nem sokkal az 54 éves Lawrence Lopez Sr.-t.

LaTournak nemcsak a kép volt ismerős, hanem a sorozatgyilkos módszere is: valaki egyedül lévő, jobbára hajléktalan embereket öl meg félreeső helyeken, sötétben. Indíték nincs, az áldozatokat nem rabolták ki, és egyikük halála sem volt bandaharcokhoz köthető. És mindez a város egy szűkebb területén történt.

Pontosan úgy, ahogy őt is megpróbálták megölni.

A rendőrség közölte, hogy a gyanúsított az eddig ismert esetek alapján megfelelhet a sorozatgyilkos definíciójának, arra kérték a stocktoniakat, hogy kerüljék a rosszul megvilágított, félreeső helyeket, és lehetőség szerint ne menjenek egyedül sehová. A város és a hatóságok első körben összesen 85 ezer dolláros (kb. 36 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

Natasha LaTour – Fotó: Stockton Police Department
Natasha LaTour – Fotó: Stockton Police Department

LaTour ekkor kereste meg a hatóságokat, és mondta nekik, hogy az ő tavalyi esete talán kapcsolódik a mostani ügyekhez. (A nő a történetét ebben a videointerjúban mesélte el részletesen.)

A nő információi fontosak voltak a nyomozásban. „Segített nekünk abban, hogy férfi a gyanúsított. Meg tudta adni nekünk a körülbelüli magasságát és súlyát is”, nyilatkozta Stanley McFadden, a stocktoni rendőrfőnök. Más kérdés, hogy a nyomozók maguktól miért nem kötötték össze addig a szálakat, miért nem vették észre a hasonló mintázatot. Natasha LaTour többször is nyilatkozott arról, hogy mivel akkor még hajléktalan és drogos volt (a támadás óta józan, van állása és lakása is), a rendőrök nemigen figyeltek oda rá, úgy érezte, mintha nem hinnének neki teljes mértékben, és egy balul sikerült drogadás-vételként kezelnék az ügyét. Szerinte ha őt és az ügyét komolyabban veszik, akkor a gyilkost korábban megállíthatták volna.

Végre összekapcsolják az ügyeket

Mindenesetre akár hibázott a rendőrség, akár nem, innentől már tudták, hogy körülbelül milyen embert érdemes keresniük, és azt is, hogy korábban kezdődött a támadássorozat. Október 5-én bejelentették a nyilvánosságnak is, hogy két tavalyi lövöldözés miatt is nyomoznak – az egyik értelemszerűen LaTour megtámadása volt, a másik Miguel Vazquez oaklandi meggyilkolása 2021. április 10-én hajnali negyed ötkor. Ez volt az a gyilkosság, amelyről a nyomozók LaTournak beszéltek még tavaly.

A hatóságok aznap közzétették azt a videófelvételt is, amelyből addig csak egy kivágott képkockát köröztettek, és ekkorra a nyomravezetői díj különböző felajánlásokkal lassan 125 ezer dollárra (kb. 53 millió forint) kúszott fel.

McFadden rendőrfőnök akkor azt nyilatkozta, hogy a videón szereplő emberről nem tudni, hogy gyanúsított-e vagy tanú, mindenesetre több gyilkosság környékén is látták. A leírásba belevették a LaTourtól szerzett információkat is.

Az így már összesen hét támadást felölelő sorozatban öt áldozat latinó férfi volt, a megtámadottak közül négyen hajléktalanok voltak. A fekete, de világosabb bőrű, rövid hajú LaTour egy interjújában nevetve mesélte, hogy őt is nézték már latinó férfinak, lehet, hogy a támadó is ezt tette.

Fotelnyomozók, kérlelő rokonok

A város rettegni kezdett, főleg a lakosság 44 százalékát adó latinó közösség, volt olyan étteremtulajdonos, aki korábban kezdett zárni, és el akarta adni az éttermét. Közben pedig a támadásokról és áldozatokról egyre több részlet derült ki.

A legelső áldozat, az Oaklandben meggyilkolt Miguel Vazquez egyik lánya azt nyilatkozta, hogy az apja autómosásból, -javításból és más alkalmi munkákból élt, és az autójában lakott a gyilkosság idején. A nyomozók annyit mondtak neki, hogy több golyót kapott az apja, de részleteket nem árultak el a haláláról. Ami feltűnt neki, hogy az öklén a bütykök sebesek voltak, szerinte az apja védekezni próbált a gyilkos ellen. Az áldozat testvére pedig azt is mondta, hogy a családból senkinek nincs köze Stockton városához, és nem ismerik fel a gyanúsítottat a felvételen. A szintén megölt Debudey felesége azt mondta, a közösségi médiáról tudta meg, hogy kapcsolódási pont lehet a stocktoni gyilkosságok között, és dühös, hogy a rendőrök nem tájékoztatták őket.

És nyilatkozott a többi áldozat családja is, a nyomozáshoz érdemben nem tudtak hozzátenni, de mindannyian gyászolták a rokonukat, meséltek róla, hogy jó emberek voltak, még ha nehéz élethelyzetbe is kerültek. Reménykedtek, hogy elkapják a tettest, és arra kérték az embereket, hogy ha valaki látott valamit, az ne féljen, szóljon a rendőröknek.

A netes fotelnyomozók Facebook-csoportot csináltak, és ott igyekeztek megfejteni az ügyet, ami nem sűrűn fordul elő olyan eseteknél, amelyek aktív fenyegetést jelentenek egy városra. A sajtó pedig közben azt találgatta, hogy a stocktoni sorozatgyilkos lehet-e az az ismeretlen, aki chicagóban megölt két embert még 2018-ban. Egyesek szerint ugyanis a közzétett videofelvételek alapján a két ember hasonlóan néz ki, hasonló öltözetben gyilkolt és hasonló, kicsit féloldalas a járásuk.

Az elfogás

Október 15-én szombaton hajnali kettőkor a 43 éves Wesley Brownlee-t megállították, és gyilkosság, valamint fegyver rejtegetésének vádjával őrizetbe vették a stocktoni rendőrök. Akkor már figyelték egy ideje, sejtették, hogy nyomon vannak. A férfi fekete ruhában volt, száját maszk takarta, és fegyver volt nála.

„Gyilkolni készült. Vadászni volt”,

nyilatkozta a stocktoni rendőrfőnök, McFadden. Azt is mondta, hogy az elfogásban két dolog játszott szerepet: a lakossági tippek, és a klasszikus nyomozói munka. A tippek alapján leszűkítették a kört egy lehetséges elkövetőre, akinek a lakását figyelték, majd amikor útra kelt, akkor követték. Azt látták, hogy parkokhoz, sötét helyekre hajt, ezeknél megáll, majd továbbmegy, mondta. Ekkor léptek közbe a rendőrök.

Wesley Brownlee – Fotó: Stockton Police Department
Wesley Brownlee – Fotó: Stockton Police Department

Amikor kiderült, hogy ki a feltételezett gyilkos, Jesse Evango megszédült, és azóta sem tért teljesen magához. A gyanúsított ugyanis Evango szomszédja volt, egy másik szomszéd pedig az egyik áldozat, a 21 évesen megölt Jonathan Hernandez Rodriguez volt. „Őrület, hogy ilyen közel volt”, mondta Evango. „Nem nagyon volt köztünk semmi, csak láttam párszor elsétálni, amíg én kint ücsörögtem. Nem mondott semmit, elsétált, bólintott, és ment tovább”, nyilatkozta a férfi. Hernandezt pár száz méterrel arrébb, az autójában ülve ölték meg.

Azóta a sajtó kinyomozta, hogy a gyanúsított, Wesley Brownlee régóta stocktoni, városon belül költözött ugyan, de korábban és most is a gyilkosságok közelében lakott, ahogy a rokonai is. Volt már dolga a rendőrséggel, még ha nem is ilyen súlyú bűncselekmények miatt: 2009-ben részegen vagy bedrogozva vezetett, 2017-ben is bűncselekménybe keveredett, de nem tudni pontosan, mibe. 2019-ben Arizonában nem állt meg autóval egy határátkelőnél, ebben elismerte bűnösségét. 2021-ben közlekedési kihágás miatt kellett 327 dollárt fizetnie, majd 2022 nyarán is közlekedési kihágást követett el, amely miatt decemberben áll majd bíróság elé.

A feltételezett gyilkos fegyver – Stockton Police Department
A feltételezett gyilkos fegyver – Stockton Police Department

Az ügy nyomozásában részt vett az FBI, az ATF (a lőfegyverek forgalmával is foglalkozó szövetségi rendőri szerv), a DEA (kábítószerekkel foglalkozó szövetségi rendőri szerv), a szintén szövetségi Marshals Service (kb. rendőrbírói szolgálat) és az autópálya-rendőrség is. A nyomozást nem zárták le, továbbra is várják a tippeket a lakosságtól, és nem közölték még a végleges vádat sem. Arról sem nyilatkoztak, hogy a nyomravezetői díj sorsa mi lesz. A rendőrség szerint egyébként az ügynek nincs kapcsolata a chicagói gyilkosságokkal.

Azt egyelőre még mindig nem tudni, miért gyilkolhatott a férfi, aki a San Joaquin megyei börtönben, óvadékos szabadlábra helyezés lehetősége nélkül várja, hogy helyi idő szerint kedden délután 13:30-kor bíróság elé vigyék.

További források: CBS, ABC 1., 2., 3., Sacramento Bee 1., 2., San Francisco Chronicle 1., 2.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!