Kivizsgáltatná az ENSZ, hogy került 92 meztelen migráns a török–görög határra

2022. október 17. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali vizsgálatot sürget az ENSZ menekültügyi hivatala annak a 92 migránsnak az ügyében, akiket hétfőn találtak meg a görög hatóságok a görög–török határon – írja a Guardian. A férfiakról, állításuk szerint, a török határőrök parancsolták le a ruhát, majd katonai járművekkel szállították őket a határra.

A görög hatóságok még a hétvégén találtak meztelen és sokszor sérült férfiakat az ország Törökország felőli határán, az Évrosz folyó mellett. A migránsok többsége Afganisztánból és Szíriából érkezett, összesen 92-en voltak, kizárólag férfiak és fiúgyerekek. A migránsoknak azonnal ruhát, ételt és elsősegélyt biztosítottak a görög oldalon. A következő napokban egy menekülttáborba szállítják őket.

„Teljes körű vizsgálatot kérünk, mert a körülmények nem tisztázottak” – mondta az üggyel kapcsolatban Stella Nanou, az ENSZ menekültügyi intézetének athéni szóvivője. „Mindig ellenezzük a megalázó és kegyetlen bánásmódot, és amit láttunk, az megdöbbentő”.

Görögország és Törökország között évek óta feszült a viszony a migránsok helyzetének kezelése miatt. Legutóbb az OLAF azt állította meg, hogy a görög határőrök visszalökik a tengerbe a hozzájuk menekülőket, majd eltüntetik nyomaikat. Ezzel párhuzamosan a törökök is rendszeresen megszegik a nemzetközi előírásokat.

A migráció olyan, politikailag terhelt téma, hogy a legalapvetőbb kifejezések is felzúdulást, vagy félreértést kelthetnek. Ebben a cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy melyik szót (például a migránst) miért használjuk a Telexen, hogy félreértések nélkül olvashassa a cikkeinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!