Visszalökik a tengerre a menekülteket, aztán eltüntetik a nyomokat

2022. augusztus 4. – 18:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése arról, hogyan vett részt a görög parti őrség és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség menedékkérők illegális visszatoloncolásában, írja a 444.

Az OLAF-jelentést nem hozták nyilvánosságra, de a német Spiegel a francia Le Monde-dal és a holland Lighthouse Reports-al együttműködve megszerezte azt. A Spiegel régóta dokumentálta a görögországi illegális visszatoloncolásokat, a görög parti őrség és a Frontex pedig következetesen tagadták ezeket. Mostanra hivatalos EU-s nyomozás szól arról, hogy ezek megtörténtek, ráadásul kiderült az is, hogy szisztematikusan tüntették el a nyomait, és torzítottak el uniós adatbázisokat.

A német lap egy konkrét példán keresztül is bemutatta, hogyan zajlik mindez Görögországban. 2020 tavaszán egy alkalommal kb. harminc menedékkérő utazott csónakkal Számosz felé. A part már közel volt, amikor helikopterek érkeztek, és feltűnt egy símaszkos emberekkel teli hajó is görög zászlóval. A vízbe lőttek, és átterelték a migránsokat egy életmentő csónakba, amit aztán elvontattak Törökország felé, majd magukra hagyták őket a tengeren. Órákkal később talált rájuk a török parti őrség.

Ez ellentétes a nemzetközi, az EU-s és a görög joggal is, a menedékkérők számára ugyanis lehetővé kellene tenni, hogy benyújthassák a menedékkérelmüket, amit aztán majd elbírálnak a hatóságok.

Az OLAF-jelentés olyan esetet is említ, amikor a Frontex repülőjét direkt máshova irányították, hogy ne legyen tanúja annak, hogy egy görög hajó épp egy menekültekkel teli csónakot húz Törökország felé.

A visszatoloncolások 2020 márciusa után terjedtek el, mert akkor Törökország felrúgta az EU-val kötött menekültügyi megállapodást, és megnyitotta határait az unióba igyekvő menedékkérők előtt.

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja pénzzel Görögországot a migrációs helyzet kezelésében. A Spiegel szerint nyílt titok Brüsszelben, hogy ennek az lehet az egyik oka, hogy a migráció ügye a Bizottság görög alelnökéhez, Margarítisz Szkínászhoz tartozik, aki ugyanannak a pártnak a tagja, mint a jobboldali görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz.

Az EU nemcsak a görög partoknál, hanem a Földközi-tenger más részein is a nemzetközi jogot megkerülve tartja vissza az Afrika felől érkező menedékkérőket. Itt írtunk arról részletesen, hogy néhány éve még a menekültek integrációja és elosztása foglalkoztatta az európai országokat, de most már inkább a tranzitországokban létesült migránsbörtönökben és álkormányzati milíciák finanszírozásában gondolkoznak. A rendszer egy részéről Európában szégyenlősen hallgatnak, a Líbiában vizsgálódó újságírókra pedig helyi milíciák vadásznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!