A török és az orosz elnök megegyezett a Törökországban létesítendő gázcsomópontról

2022. október 14. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő gázcsomópont kialakításáról, írja az MTI.

Recep Tayyip Erdoğan és Vlagyimir Putyin Asztanában, Kazahsztán fővárosában tárgyaltak, az egyeztetést követően Erdoğan azt nyilatkozta: a munkákat – a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat szakértőivel közösen – azonnal megkezdik. Az érintett területen Törökország megerősíti a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják.

Putyin vetette fel korábban, hogy a Fekete-tenger alatt futó gázvezetéken keresztül Oroszország több gázt exportálhatna Törökországba, miután leállították a Németországba a Balti-tengeren átmenő Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállításokat – írja az AP.

Az orosz elnök a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba szállítandó gázexport „legmegbízhatóbb útvonalának”.

Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója a kazahsztáni Asztanában 2022. október 13-án – Murat Kula / Anadolu Agency / Getty Images
Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója a kazahsztáni Asztanában 2022. október 13-án – Murat Kula / Anadolu Agency / Getty Images

„Nem lesz várakozás” – mondta Erdoğan az orosz javaslattal kapcsolatban még csütörtökön. A pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz és a török energiaügyi hatóságok együtt fognak dolgozni a gázelosztó központ legjobb helyének kijelölésén, és hozzátette, hogy a Görögországgal és Bulgáriával határos törökországi Trákia régió tűnik a legjobb helynek.

A törökországi gázvezetékről Orbán Viktor is beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, hogy Magyarországot jelenleg a török vezetéken keresztül látják el gázzal, és ha valaki megtámadja ezt a vezetéket, terrorista cselekménynek fogja nyilvánítani a magyar kormány, és aszerint is lép fel ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!