Oroszország szerint a krími híd felrobbantásáért egy magas rangú ukrán tisztviselő a felelős, nyolc embert őrizetbe vettek

2022. október 12. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc embert őrizetbe vettek az orosz hatóságok a hétvégi krími híd elleni támadás miatt, és az orosz biztonsági erők megneveztek egy magas rangú ukrán személyt is, aki a támadás mögött állhat – írja az orosz állami Tass hírügynökség jelentése alapján a Guardian.

Mint írják, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozása arra jutott, hogy a Krími híd elleni terrortámadás szervezője az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága, annak vezetője, Kijlo Budanov, alkalmazottai és ügynökei voltak.

Az orosz hatóságok öt orosz, három ukrán és örmény állampolgárt vettek őrizetbe, akik részt vettek a bűncselekmény előkészítésében.

Az FSZB állítása szerint a robbanóanyagot, amely a híd egy szakaszának összeomlását okozta, Odesszából Bulgárián, Grúzián és Örményországon keresztül küldték Krímbe. A Tass jelentése szerint a robbanóanyagot tartalmazó szállítmányt egy nem létező cégnek küldték.

Eközben a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség is újabb részleteket közölt a krími híd megrongálására irányuló tervről. Ők azt írják, a rakomány mozgását az egész útvonalon az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának egyik alkalmazottja irányította, aki „Ivan Ivanovics” néven mutatkozott be a szállítóknak. Az akció koordinálására egy kremencsugi lakos nevére bejegyzett telefont használt.

A robbanás október 8-án történt, a hivatalos beszámoló szerint a krími hídon felrobbant egy teherautó, amely után egy áthaladó vonat hét üzemanyagtartálya gyulladt ki. A híd részben összeomlott, de az ívtartók nem sérültek meg. Négy ember halt meg, köztük egy moszkvai bíró.

A krími híd felrobbantására összehangolt rakétatámadással válaszoltak az orosz erők, amivel többek között az ukrán fővárost, Kijevet is célozták.

Rakéta csapódik be a híres kijevi üveghíd közelében 2022. október 10-én, a Reuters által megszerzett videóról készült képernyőfelvételen Forrás: Reuters
Rakéta csapódik be a híres kijevi üveghíd közelében 2022. október 10-én, a Reuters által megszerzett videóról készült képernyőfelvételen Forrás: Reuters

A szimbolikus és stratégia jelentőségű krími híd lerombolásáról korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!