Az óvodai mészárlás után szigorítanák a fegyvertartást Thaiföldön

2022. október 11. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök hétfőn utasította a bűnüldöző szerveket, hogy szigorítsák a fegyvertartási szabályokat, és lépjenek fel a kábítószer-fogyasztás ellen, miután egy volt rendőr múlt héten tömeggyilkosságot követett el egy óvodában – írja a CNN.

Összesen 36 embert, köztük 24 gyereket ölt meg késsel és fegyverrel múlt csütörtökön egy volt rendőr, aki később öngyilkos lett a Bangkoktól 500 kilométerre északkeletre fekvő Uthai Sawan régióban. A 34 éves férfi a vérengzés után a feleségét és a mostohafiát is megölte – aki szintén a megtámadott óvodába járt.

A támadás után kiérkező rendőrök borzalmas helyszínnel szembesültek, felnőttek és gyermekek, köztük nagyon fiatalok holttestei hevertek az épületen belül és kívül. „A helyszínelés után megállapítottuk, hogy az elkövető megpróbált betörni, és a legtöbb kisgyereket késsel ölte meg” – mondta Damrongsak Kittiprapat rendőrfőkapitány.

Az eset megrázta Thaiföldet, a rendőrség vizsgálja, hogy miért gyilkolhatott a volt rendőr. Az indítékok egyelőre nem tisztázottak, de annyit már lehet tudni, hogy a volt rendőrt kábítószer-birtoklásért rúgták ki. Helyi tisztviselők Panya Khamrab volt rendőr alezredesként azonosították a gyilkost, akit 2022 júniusában elbocsátották a metamfetaminnal kapcsolatos kábítószer-bűncselekmények miatt.

A mészárlás után a thaiföldi miniszterelnök utasította a hatóságokat, hogy kutassák föl és szűrjék ki a kábítószereket használó tisztviselőket, és fokozzák a függők kezelését. Arra is utasította a kormányzati nyilvántartókat, hogy vonják vissza a fegyvertartási engedélyeket azoktól a tulajdonosoktól, akik a jelentések szerint olyan módon viselkedtek, amivel „veszélyeztették a társadalmat, káoszt vagy nyugtalanságot okoztak” – mondta Anucha Burapachaisri kormányszóvivő.

A thaiföldi hatóságok most azt tervezik, hogy visszaveszik a fegyvereket azoktól a tisztviselőktől és rendőröktől, akik visszaéltek a fegyvereikkel, vagy agresszívan viselkedtek szolgálat közben. Emellett a fegyvertartási engedélyt kérelmezők és a fegyvertartók rendszeres mentális egészségügyi ellenőrzését is előírják majd – mondta Damrongsak Kittiprapas rendőrfőnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!