Tesztelik a nukleáris fegyverkezést: egyre fenyegetőbben üzenget egymásnak Észak-Korea és az Egyesült Államok

2022. október 10. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea szerint a közelmúltban lezajlott rakétakísérleteik a déli nukleáris támadás „szimulációi” voltak, írja a BBC. A hírszerzés azt sugallja, hogy Észak-Korea öt év után az első valódi nukleáris fegyverkísérletére készül. A KCNA állami hírügynökség fényképeket is közölt Kim Dzsong Un vezetőről, amint felügyelte és „irányította” a teszteket. A hétfői állami hírügynökségi jelentések a közelmúltban végrehajtott kilövéseket „taktikai nukleáris hadműveleti egységeknek” minősítették – ahelyett, hogy pusztán rakétakísérleteknek nevezték volna őket –, ami a BBC szerint arra utal, hogy Észak-Korea mostanra kifejlesztett egy rendszert nukleáris fegyverek bevetésére.

Múlt héten, mindössze két nappal legutóbbi kísérlete után Észak-Korea két újabb rakétát indított a Japán-tenger irányába. A rakétákat az észak-koreai főváros, Phenjan térségéből bocsátották fel a vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint. Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek közül néhány nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas.

Éppen ezért az Egyesült Államok és a NATO is határozottan elítélte a kísérletet, az USA pedig válaszlépéseket is kilátásba helyezett.

Az észak-koreai külügyminisztérium az Egyesült Államokat bírálta, amiért „indokolatlanul” az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az észak-koreai néphadsereg „jogos ellenintézkedéseit a Koreai-félszigeten a katonai feszültséget fokozó dél-koreai–amerikai közös gyakorlatok ellen”. Az Egyesült Államok és Dél-Korea múlt szerdán négy föld-föld rakétát indított a Japán-tenger felé, hogy ezzel is jelezze, képesek elrettenteni Phenjan bármilyen agresszióját. Észak-Korea eközben azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy „komoly fenyegetést” jelent a térség stabilitására az, hogy a Ronald Reagan repülőgép-hordozót a Koreai-félsziget előtti vizekre vezényelte.

Valójában az orosz-ukrán háború árnyékában kezdett el újra rakétázni Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, a fegyverkísérletekről ebben az áprilisi cikkünkben írtunk részletesen. A BBC mostani értesülése szerint amerikai és dél-koreai hírszerzési tisztviselők azt sugallják, hogy az észak-koreai lépésekre reagálva az USA hamarosan 2017 óta először tesztelhet nukleáris fegyvert. Meg nem nevezett szakértők úgy vélik, hogy

az USA kihasználhatná az alkalmat arra is, hogy először robbantsanak fel egy kisebb nukleáris taktikai eszközt – olyan fajtát, amely beleférne az általa tesztelt rakétákba.

A múlt hónapban Észak-Korea felülvizsgálta nukleáris törvényeit, kibővítve azon forgatókönyvek körét, amelyekben nukleáris fegyvereket telepíthet. Kim Dzsong Un emellett „visszafordíthatatlan” atomhatalommá nyilvánította Észak-Koreát. Phenjan jelentősen megnövelte a rakétalövések gyakoriságát is ebben az évben, hiszen idén eddig már több mint 40 rakétakilövést hajtott végre, ami rekordmennyiségnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!