Kreml: A nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazásának alapját Oroszország nukleáris doktrínája rögzíti

2022. október 3. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ramzan Kadirov, Oroszország csecsenföldi régiójának vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának meg kellene fontolnia a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazását Ukrajnában. Miután az orosz védelmi minisztérium megerősítette a kelet-ukrajnai Liman feladását, Kadirov bírálta a felsőbb parancsnokokat a vereség miatt, és a Telegram-csatornáján azt írta: „Személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kellene hozni, egészen a hadiállapot kihirdetéséig a határ menti területeken és a kis hatóerejű nukleáris fegyverek alkalmazásáig.”

Kadirov megjegyzéseivel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a csecsen vezetőnek joga van véleményt nyilvánítani, de Oroszország katonai megközelítését nem az érzelmeknek kellene vezérelniük.

Peszkov újságíróknak az mondta: „A régiók vezetőinek joguk van kifejezni a véleményüket, de még a nehéz pillanatokban is ki kell zárni az érzelmeket mindenfajta értékelésből. Ezért mi inkább a kiegyensúlyozott, objektív értékelésekhez ragaszkodunk.” Hozzátette, hogy a nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazásának alapját Oroszország nukleáris doktrínája rögzíti, amely szerint azok akkor engedélyezettek, ha Oroszország ellen nukleáris fegyvereket vagy más tömegpusztító fegyvert vetnek be, vagy egzisztenciális veszély fenegeti az országot. „A vonatkozó doktrínában leírtak alapján használunk nukleáris fegyvereket, itt nincs helye más megfontolásnak” – mondta Peszkov.

(Guardian, RIA Novosztyi)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!