Körözik a tévés tiltakozóakciójáról ismertté vált orosz újságírónőt, aki megszökött a házi őrizetből

2022. október 3. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Körözési listára került Oroszországban a házi őrizetből megszökött Marina Ovszjannyikova, aki az ukrajnai orosz hadművelet elleni televíziós tiltakozóakciója nyomán vált ismertté: márciusban a Pervij Kanal orosz csatorna esti híradójának élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felhívta a nézőket, hogy ne higgyenek a „propagandának” és a „hazugságoknak”. Ezután júliusban a Kremllel szemben egy plakátot tartott a magasba, Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztáknak nevezte.

Fotó: Youtube, illetve Natalia Kolesnikova / AFP Fotó: Youtube, illetve Natalia Kolesnikova / AFP
Fotó: Youtube, illetve Natalia Kolesnikova / AFP

A 44 éves nőt augusztusban helyezték két hónapra házi őrizetbe – a tavaszi ügyet még megúszta pénzbírsággal, majd külföldre ment –, hamis hírek terjesztésével vádolják az orosz fegyveres erőkről, az erre vonatkozó új jogszabály értelmében akár tíz év börtönnel is sújthatják.

Az RT orosz állami televízió az újságírónő volt férjére hivatkozva még szombaton adott hírt arról, hogy Ovszjannyikova 11 éves lánya társaságában elhagyta a házi őrizetet, és ismeretlen helyen tartózkodik. Hétfőn neve és fényképe már szerepelt a belügyminisztérium körözött személyeket feltüntető listáján.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!