Az Északi Áramlat-1 vezetékeiből sem szivárog tovább a gáz

2022. október 2. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Északi Áramlat-1 mindkét vezetékében stabil a nyomás, ami arra utal, hogy teljesen megszűnt a gázszivárgás – idézte a vállalatot Twitter-üzenetében a Dán Energiahatóság.

A vezeték szeptember 27. óta eresztette a gázt a tengerbe, két helyen is. Az orosz állami vállalat, a Gazprom akkor nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az Északi Áramlat-2 már egy nappal az 1-es vezeték előtt szivárogni kezdett, de az üzemeltető már szombaton bejelentette, hogy nem kerül több gáz a Balti-tengerbe. A vállalat szóvivője, Ulrich Lissek akkor azt mondta, hogy vagy teljesen kiürült a vezeték, vagy a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

A két vezetékrendszeren hétfő óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A hatóságok mindkét esetben gondoskodtak arról, hogy a vezetékeket kerüljék el a hajók, amelyek a víz felhajtóerejének változása miatt balesetet szenvedhettek volna.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van: az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!