Szén-dioxid-adó Ausztriában: mostantól még drágább a tankolás

2022. október 1. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

A benzin literenkénti árát az átszámítva, jelenleg 710 forintos szintről további 36, a gázolajét pedig a mostani 811 forintról 41 forintnak megfelelő összeggel növelheti a szombattól bevezetett, szén-dioxid-adóra vonatkozó szabályozás Ausztriában, írja az MTI.

A jogszabály szerint a környezetbe kerülő káros anyagok után tonnánként 30 eurót szedne be az állam. Az új adóból befolyó összeget egyelőre a nyár elején, az elszabaduló energiaárak miatt bevezetett klímabónusz nevű támogatási rendszer pénzügyi hátterének megerősítésére fordítják. Ennek keretében mindenki alanyi jogon juthat 500 euró (kb. 211 ezer forint) egyszeri támogatáshoz, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és legalább fél évet tölt Ausztriában. A támogatás összege 18 éven aluliak esetében 250 euró.

Az osztrák kormány távlati célja, hogy az adóval növelt üzemanyagárak hatására többen válasszák a környezetbarát közlekedési módokat az autózás helyett, sőt, a jövő évtől azokat támogatják majd a szén-dioxid-adóból befolyt összegből, akik többnyire, vagy kizárólag közösségi közlekedéssel utaznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!