Zelenszkij bohózatnak nevezte az orosz megszállás alatt lévő területek elcsatolását

2022. szeptember 30. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „bohózatnak” nevezte az orosz megszállás alá került ukrán területek elcsatolását, amit pénteken jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az előre rögzített pénteki beszédében Zelenszkij megígérte, hogy az összes orosz fennhatóság alatt álló ukrán területet felszabadítják.

„Hazánk egész területét visszafoglaljuk az ellenségtől, ami nemcsak Ukrajna, hanem az élet, az emberiség, a jog és az igazság ellensége is.”

Zelenszkij szerint az oroszok tudják ezt, érzik Ukrajna erejét, ezért sietettek a „népszavazások” megszervezésével, amelyekre hivatkozva most Oroszországhoz csatolták a négy ukrajnai régiót. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy az oroszok így próbálnak ellopni valamit, ami nem az övék, így próbálják átírni a történelmet és gyilkosságokkal, hazugságokkal és zsarolással átrajzolni az országhatárokat. Csak azzal állítható helyre a béke, ha kiszorítják Ukrajnából a megszállókat, tette hozzá. Arról is beszélt, hogy fair és tisztességes feltételek mellett készek tárgyalni Oroszországgal, de nem Putyinnal.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a pénteki nap folyamán kijelentette, hogy a megszállt területek annexiója nem változtat semmin, továbbra harcolnak az ország felszabadításáért és Ukrajna területi integritásának megőrzéséért. Szerinte az annexió bejelentése még nem jelenti azt, hogy az oroszok ténylegesen ellenőrzésük alatt tartják ezeket a területeket.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!