Halála után hozták nyilvánosságra II. Erzsébet utolsó lovagi kitüntetéseit

2022. szeptember 27. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozták a szeptember 8-án meghalt brit királynő, II. Erzsébet által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját, írja a BBC alapján az MTI. A lista alapján John Williams, a Star Wars zeneszerzője, és Bob Iger, a Disney volt elnöke kapott tiszteletbeli lovagi címet, Ken Hom tévés szakácsot pedig a Brit Birodalom tiszteletbeli parancsnoki címével tüntették ki.

Mivel három amerikai személyiségről van szó, így esetükben a brit külügyminiszter javasolta őket a címre, hogy ezzel ismerjék el az Egyesült Királyságban teljesített, nemzetközi vonatkozású szolgálataikat. A névsort az uralkodó hagyja jóvá, majd a jelölteknek levelet küldenek a jelölésről – és ha elfogadják a kitüntetést, onnantól a cím hivatalossá is válik.

A jövőben már III. Károly király oszthatja az elismeréseket – igaz, az Egyesült Királyság új uralkodójának feltehetően más kihívásokkal is meg kell majd birkóznia. Erről itt olvashat bővebben.

A 91 éves John Williams a filmzenei életművéért kapott tiszteletbeli lovagi címet: a világ egyik legjelentősebb filmzeneszerzője számos díjat kapott hosszú pályafutása alatt, köztük öt Oscar-díjat is. Nevéhez kötődnek A cápa, az E. T. – A földönkívüli, a Harry-Potter-filmek, a Ryan közlegény megmentése, a Jurassic Park, a Schindler listája és az Indiana Jones-sorozat filmzenéi is.

Bob Iger pedig a brit–amerikai kapcsolatokhoz való hozzájárulásáért kapta meg az elismerést: a 71 éves menedzser két évvel ezelőtt köszönt le tizenöt év után a Walt Disney vezérigazgatói posztjáról, ami irányítása alatt lett a családi filmek stúdiójából megkerülhetetlen szórakoztatóipari óriássá. 2021 végén Iger leköszönt a cég elnöki székéről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!