406 millió forint kártérítést kaphatnak a veronai buszbalesetben elhunytak hozzátartozói

2022. szeptember 27. – 10:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

406 millió forint kártérítést kaphatnak a veronai buszbalesetben meghalt gyerekek hozzátartozói az olasz bíróságtól – írja a Borsonline.hu. A lapnak az egymillió eurós kártérítési összegről Massimiliano Scaringella olaszországi ügyvéd számolt be. A cikk azt írja, a kártérítés összegétől külön kezelendő a biztosítási pénz, amit a sérültek és a hozzátartozók már egy évvel ezelőtt megkaptak, összesen 1,8 milliárd forintot.

A Borsonline-nak egy gyászoló családtag beszélt a kártérítési folyamat részleteiről. Ő azt nyilatkozta, hogy a kártérítés mértéket személyre szabottan fogják megállapítani, és több tényezőt is figyelembe vesznek, például a rokonsági fokot. „Teljesen máshogy kezelik azt, aki a gyermekét, az unokáját, a testvérét vagy éppen a szülőjét vagy házastársát veszítette el, mint ahogy azt is figyelembe veszik, hogy valakinek az egyetlen gyermeke hunyt el, vagy például a több gyermeke egyike” – fejtette ki a hozzátartozó, aki unokahúgát vesztette el a balesetben.

A cikk szerint a kártérítésre akkor kerülhet sor, ha az ügy teljesen lezárul. Jelenleg büntetőeljárás van folyamatban az autópálya illetékesei ellen, a 2017 januárjában történt buszbalesetért felelős sofőrt, V. Jánost pedig a Fővárosi Törvényszék ideiglenes letartóztatásba helyezte. A férfit 2021 októberében peren kívüli egyezséggel jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték, amit Olaszországban kell letöltenie. A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadáshoz, így az európai elfogatóparancs végrehajtásához újabb tárgyalást kell tartani a Fővárosi Törvényszéken. Az elfogatóparancshoz szükséges iratokat október 19-ig kell elküldeni az olasz hatóságoknak az Igazságügyi Minisztériumon keresztül. Ha ez a megadott határidőig nem történik meg, szabadlábra kell helyezni a férfit.

A 17 halálos áldozatot követelő buszbaleset 2017. január 20-án Verona és Velence között történt, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait franciaországi sítáborból hazaszállító busz szalagkorlátnak ütközött az autópályán, és kigyulladt. A buszon összesen 56-an utaztak, 43 diák és 13 felnőtt, tanárok és szülők egyaránt. Ez az egyik legsúlyosabb buszbaleset, ami magyar állampolgárokat ért külföldön.

A sofőr a vád szerint a tragédia előtt elaludhatott, mivel nem fékezett, és még csak a kormányt sem rántotta el, csak később derült ki, hogy alvászavarral is küzd. A tragédia után nem tartóztatták le, többször költözött azóta, az áldozatok hozzátartozóit viszont nem kereste, nem kért bocsánatot tőlük. A vezetéssel az RTL Híradó információi szerint nem hagyott fel, 2021-ben ugyanis arról számoltak be, hogy teherautót vezet a férfi. Ez úgy lehetséges, hogy a járművezetéstől való végleges eltiltás csak Olaszország területére vonatkozik, jogilag Magyarországon továbbra is vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!