Egy német cég vezérigazgatója az orosz állam kérésére Ukrajnában figyeli a népszavazás tisztaságát

2022. szeptember 25. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állam meghívására Ukrajnába érkezett Stefan Schaller, a német észak-hesseni Energie Waldeck-Frankenberg (EWF) vezérigazgatója, hogy a megszállt területeken zajló népszavazások legitimitását megfigyelje, írja a Guardian.

Schaller energiaszolgáltató cége az észak-hesseni régió több százezer lakosát látja el árammal, gázzal és fűtéssel. A megszállt Melitopolban az orosz állami médiának adott interjút, amelyben azt mondta: lenyűgözte a népszavazás átláthatósága.

„Össze akartam gyűjteni a saját helyszíni benyomásaimat az ottani helyzetről. Nem utolsósorban azért, mert úgy vélem, hogy az objektív információk azok, amik soha nem lehetnek tévesek”.

Az öt napig tartó „népszavazás” pénteken kezdődött az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területein. A népszavazás célja, hogy a megszállt területeken „megkérdezzék” az embereket, akarnak-e Oroszországhoz csatlakozni. A szavazóhelyiségekben állig felfegyverzett katonák vannak, akik házról házra járva is gyűjtik a voksokat.

Schaller elismerve annak veszélyét, hogy az orosz média saját propagandájára használja fel a mondatait, azt mondta: „nyilatkozataimban mindig arra törekedtem, hogy a tényekre és ne a politikai értékítéletekre koncentráljak”.

Schaller hozzátette, hogy látogatásának semmi köze az EWF vezérigazgatói szerepéhez.

„Ez egy tisztán magánügy. Azért vettem ki szabadságot, hogy ide eljöhessek”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!