Roger Waters szerint ő nem mondta le lengyel koncertjeit, de Krakkóban „nem kívánatos személy” lehet

2022. szeptember 25. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Roger Waters, a Pink Floyd gitárosa tagadta, hogy lemondta volna 2023-as világkörüli turnéjának két lengyelországi állomását, írja a Guardian. Krakkó ugyanakkor nem szeretné a fellépést, mert Waters orosz háborúhoz való hozzáállása visszatetszést váltott ki sokakban.

A krakkói városi tanács nemsokára megvitatja azt az indítványt, amely Waters-t „nem kívánatos személynek” nyilvánítaná. Lukasz Wantuch tanácsos pedig arra szólította fel a város lakóit, hogy bojkottálják a koncerteket.

Mindez azért történik, mert a hónap elején Waters nyílt levélben azt írta: a Nyugatnak fel kellene hagynia azzal, hogy Ukrajnának ad fegyvereket. Emellett azzal vádolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy engedi a szélsőséges nacionalizmust Ukrajnában, és arra szólította fel, „vessen véget ennek a halálos háborúnak”.

Szombaton egy lengyel lap arról írt, hogy a jövő év tavaszára Lengyelországba tervezett koncerteket törölték, de további részleteket nem közöltek.

Roger Waters – Fotó: Amr Alfiky / Reuters
Roger Waters – Fotó: Amr Alfiky / Reuters

Waters a Facebookon cáfolta a lengyel média értesüléseit, miszerint csapata visszalépett volna a koncertektől. Bejegyzésében kritizálta Wantuchot, és azzal vádolta, hogy cenzúrázza a munkáját.

„Úgy tűnik, Lukasz Wantuch semmit sem tud arról, hogy egész életemben az emberi jogok szolgálatában dolgoztam, méghozzá személyes áldozatok árán”

Hozzátette, hogy nyílt levelével csak arra akarta ösztönözni az érintett országokat, tegyenek valamit a béke érdekében, ahelyett, hogy eszkalálják a történéseket.

A lengyelországi és svájci helyszín között Roger Waters Budapesten is fellép 2023 áprilisában. Egyelőre nincs hír arról, hogy le akarnák mondani a hazai koncertjét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!