Ferenc pápa szerint a bevándorlók befogadása és segítése a hívők dolga

2022. szeptember 25. – 18:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa a bevándorlók befogadásáról beszélt a dél-olaszországi Materában, egy szabadtéri misén, írja az MTI.

Az egyházfő a bevándorlással kapcsolatban arról beszélt, hogy a katolikus egyház ezen a napon, vasárnap tartja a bevándorlók és menekültek világnapját. A pápa egy „befogadó, testvéries jövőt” szorgalmazott, amelyben megvalósítják „Isten tervét”, egy embercsempészettől mentes, békés világot. Hozzátette:

„A bevándorlókat üdvözölni, segíteni, támogatni és integrálni kell.”

A pápa a 27. Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus lezárására utazott Materába. A zárómise után meglátogatott egy népkonyhát is, amely naponta mintegy száz ételt szolgál fel a szegények és a rászorulók számára.

Ferenc pápa a misén – Fotó: Carlo Hermann / AFP or licensors
Ferenc pápa a misén – Fotó: Carlo Hermann / AFP or licensors

Az egyházfő az olasz választásokkal egybeeső beszédében a bevándorlás mellett „demográfiai télről” is beszélt, tehát a jelenlegi választások két legfontosabb témáját is felhozta. A pápa arra ösztönözte az olaszokat, hogy vállaljanak több gyermeket.

A pápa menekülteket és szegényeket védő megszólalásai az elmúlt években gyakoriak voltak, de Ferenc már a megválasztása utáni, 2013. júliusi lampedusai látogatásával is szimbolikusan jelezte, hogy fontos témának tartja ezeket. Az egyházfő a 2015-ben kezdődő bevándorlási válság idején is felszólalt a menekültek védelme mellett, mondván, a kereszténység jegyében segítenünk kell embertársainkon. Hogy ez mennyire szembekerült a magyar kormány kommunikációjával, arról itt, Ferenc pápa saját könyvében megfogalmazott gondolatairól pedig itt írtunk.

(MTI, Vaticannews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!