Az oroszoktól szabadult brit azt mondta: megkínozták, és egész nap szovjet zenét kellett hallgatnia

2022. szeptember 25. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok által elfogott Aiden Aslin brit katona azt állítja, hogy a fogságban az oroszok megkínozták, megkéselték, és egész nap szovjet zenét kellett hallgatnia, egy kis cellába volt bezárva, ahonnan nem engedték ki, írja a Mirror.

Aslin egyike volt annak az öt britnek, akiket szerdán szabadítottak ki. Bevallása szerint nem hitte, hogy túléli a szörnyű élményeket, de csütörtökön kora reggel már visszatért Nagy-Britanniába. A 28 éves férfi elmondta, hogy már több éve Ukrajnában volt, és már a háború kitörése előtt a hadseregben szolgált. A háborúban Mariupolban harcolt, zászlóaljának a város áprilisi ostroma alatt elfogyott az élelme és a lőszere.

Kétségbeesetten hívta fel édesanyját és ukrán barátnőjét, mielőtt mindannyian megadták volna magukat, és azt mondta: „Nem számít, mi történik, még találkozunk”.

A The Sun című napilapnak részletesen beszámolt kínzásairól:

„A tiszt cigarettázott, letérdelt elém, és megkérdezte: Tudod, ki vagyok én? Azt mondtam, hogy nem, mire ő oroszul azt válaszolta: Én vagyok a halálod. Aztán megkérdezte tőlem: Gyors halált vagy szép halált akarsz?”

Alin elmondása szerint gyors halált kért, de az orosz katona erre csak mosolygott, és azt mondta, hogy nem lesz gyors.

Júliusban Shaun Pinnerrel, brit honfitársával együtt halálra ítélték. Azt mondta, hogy végig sírni akart a megpróbáltatások alatt, de nem tudott, mivel az egész „a túlélésről szólt”.

A kínzások és a halálos ítélet ellenére azt mondta, biztos volt benne, hogy előbb-utóbb visszatér a szeretteihez.

Aslint és a többi brit katonát szabadulásuk után a demokrácia és a szabadság védelmezőiként üdvözölte egykori ukrán parancsnokuk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!