Négy év börtönre ítélték a Hitler-bajszos Capitolium-ostromlót

2022. szeptember 23. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év börtönbüntetésre ítélték az amerikai hadsereg volt tartalékosát a Capitolium ostromában játszott szerepéért – írja a BBC.

A 32 éves Timothy Hale-Cusanelli a haditengerészet alvállalkozója és tartalékos katona volt, 2021 januárjában ő is csatlakozott az amerikai kongresszus elleni támadáshoz.

Összesen több mint 900 ember ellen emeltek vádat a zavargásban való részvételük miatt, Hale-Cusanelli, a hetedik vádlott, akit bíróság elé állítottak, és egyike azon keveseknek, akik a hadseregben aktív szolgálatot teljesítetőként vettek részt a támadásban.

A vád szerint a férfi szélsőséges nézeteket vallott, nyíltan támogatta a fehér felsőbbrendűséget és az antiszemita ideológiákat, munka közben is Adolf Hitler-stílusú bajuszt viselt, és reménykedett abban is, hogy lesz második amerikai polgárháború.

Hale-Cusanelli ellen belső haditengerészeti vizsgálatot is folytattak, ennek során 34 kollégája mondta róla, hogy „szélsőséges vagy radikális nézeteket vallott a zsidó néppel, kisebbségekkel és nőkkel kapcsolatban”. Hale-Cusanelli állítólag a holokauszttal kapcsolatban olyan megjegyzéseket is tett, hogy „Hitlernek be kellett volna fejeznie a munkát”.

A férfi azzal védekezett a tárgyaláson, hogy nem is tudta, hogy van olyan épület, hogy Capitolium, és nem tudta, pontosan hol és miben vett részt. A vád és a bíró szerint sem mondott igazat, és a védekezése „szánalmas kísérlet volt a felelősségre vonás elkerülésére”.

Az ügyészség közleménye szerint Hale-Cusanelli nem passzív résztvevőként vett részt a zavargásokban, hanem aktívan irányította is a tömeget, utasította őket, hogy menjenek előre, és törjenek be az épületbe, ráadásul a hadseregben használt kézjeleket és parancsszavakat is használt. Az elsők között volt, akik bejutottak a törvényhozás épületébe, nagyjából negyven percet tartózkodott bent.

Hale-Cusanellit 2021. január 15-én, kilenc nappal a zavargások után tartóztatták le. A hadseregben felfüggesztették. A börtönbüntetés letöltése mellett 2000 dollár kárpótlási díjat is fizetnie kell.

Szemtanúk szerint Donald Trump 187 percig nézte tétlenül a Capitolium ostromát. A Capitolium elleni támadás kivizsgálására létrehozott kongresszusi különbizottság többek között a volt elnök és tanácsadói felelősségét is vizsgálja az ügyben. A vizsgálat következményeinek óriási tétje lehet, ugyanis a republikánusok több államban nem is titkolják, hogy a 2024-es elnökválasztási eredmények adminisztratív befolyásolására készülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!