Több mint 1300 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

2022. szeptember 22. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1300 embert vettek őrizetbe Oroszországban azért, mert háborúellenes tüntetéseken vettek részt. Az emberek azután mentek utcára, hogy Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást, a tartalékosok behívását rendelte el.

A CNN azt írta egy független megfigyelőcsoportra (OVD) hivatkozva, hogy 38 orosz városban vettek őrizetbe tüntetőket, több helyen pedig keményen felléptek a rendőrök a tüntetők ellen. Marija Kuznyecova, a megfigyelőcsoport szóvivője szerint voltak olyan tüntetők, akiket letartóztatásuk után rögtön be is soroztak a seregbe.

Az OVD úgy tudja, Moszkvában több mint 500, Szentpéterváron több mint 520 embert tartóztattak le.

Egy háborúellenes tüntetőt fogtak le rendőrök Moszkvában – Fotó: Alexander Nemenov / AFP
Egy háborúellenes tüntetőt fogtak le rendőrök Moszkvában – Fotó: Alexander Nemenov / AFP

“Számos régióban történtek kísérletek olyan nem engedélyezett akciók megrendezésére, amelyekben rendkívül kis számú résztvevő vett részt. Ezeket mind leállították. Azokat a személyeket pedig, akik megsértették a törvényeket, őrizetbe vették és a rendőrségre vitték, hogy kivizsgálják és megállapítsák a felelősségüket” – idézték Irina Volk belügyi tisztviselőt orosz lapok.

A kormány közölte, hogy a behívó megtagadásának büntetése mostantól 15 év börtön.

Az AFP újságírói Moszkva egyik bevásárló utcájában azt tapasztalták, hogy legalább ötven embert tartóztattak le rohamrendőrök, míg a hírügynökség szentpétervári tudósítói arról számoltak be, hogy a rendőrség körülvette a tüntetők egy kisebb csoportját, és egyenként őrizetbe vette őket, majd egy buszra rakta őket. A tüntetők azt skandálták: "Nem a mozgósításra"!"

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!