Felgyújtotta magát egy japán férfi, hogy így tiltakozzon Abe Sinzó állami temetése ellen

2022. szeptember 21. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felgyújtotta magát egy japán férfi a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében Abe Sinzó jövő hétre tervezett állami temetése ellen tiltakozva – írja japán hírügynökségi források alapján az MTI.

Abe Sinzó Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, júliusban lőtte agyon egy merénylő egy választási kampányrendezvényen Narában. Abe családi temetését júliusban, pár nappal a halála után már megtartották egy buddhista templomban, az állami temetés jövő héten lesz a tokiói Budokan harcművészeti arénában.

A helyi sajtó szerint az eredetileg tervezett 249 millió jen (715 millió forint) helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (5,7 milliárd forint) fordít a korábbi kormányfő állami temetésére.

A temetés ellen egyre növekszik a tiltakozás Japánban, feltételezhetően a hetvenes éveiben járó férfi is ezért gyújtotta fel magát, bár a rendőrség egyelőre se a személyazonosságáról, se az indítékáról nem közölt információkat.

A költséges állami temetés ellen tiltakozók vonulnak Tokió utcáin 2022. szeptember 19-én – Fotó: Richard A. Brooks / AFP
A költséges állami temetés ellen tiltakozók vonulnak Tokió utcáin 2022. szeptember 19-én – Fotó: Richard A. Brooks / AFP

A férfi teste nagy részére kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, de eszméleténél volt, amikor kiérkeztek a rendőrök, kórházba szállították. Egy levélben, melyet feltehetően a férfi írt, az állt, „teljes mértékben” ellenzi Abe temetését – írta a Kjodo japán hírügynökség.

Abe két ciklusban töltötte be a miniszterelnöki posztot, és ezzel Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, 2020-ban egészségi állapotára hivatkozva mondott le tisztségéről. A politikából nem szállt ki, a kormányzó Liberális Demokrata Párt fontos szereplője maradt, a merénylet előtt is az egyik képviselőért kampányolt.

A volt miniszterelnök évtizedes politikai pályájáról és a halálával keletkezett hatalmi űrről ebben a portréban írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!