Hátrakötött kézzel, arccal a föld felé lökték az izjumi tömegsírba a megkínzott civileket

2022. szeptember 21. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem pszichológusi segítségre lesz szükségünk” – mondta a Deutsche Wellének az egyik ukrán tűzoltó, aki részt vesz az izjumi tömegsír exhumálásában. A helyszínen rengeteg civil holttestét találták meg, hátrakötött kézzel, arccal a sírgödörbe lökve. A testeken verés és kínzás nyomait is felfedezték. A Deutsche Welle riportja.

A Harkiv megyei Izjumot szeptember elején foglalták vissza az ukrán fegyveres erők az orosz hadseregtől. Az ukrán védelmi minisztérium pár nappal később közölte: tömegsírokra bukkantak a felszabadított városban. A legnagyobb sírban 418 civil holttestét találták meg. Most minden testet exhumálnak és törvényszéki vizsgálatra küldenek.

Az ukrán hatóságok megígérték: nem hagyják, hogy a háborús bűnök büntetlenül maradjanak, és az ENSZ is bejelentette, hogy nyomozócsoportot küld a helyszínre.

Az igazságügyi szakértők a tűzoltók segítségével azóta is a sírok feltárásán dolgoznak. Egyes holttesteken erőszakos halálra utaló jeleket is találtak, egy nyolcvanéves férfit például hátrakötött kezekkel, arccal lefelé földeltek el, a fején ütések, a nemi szervén kínzás nyomait fedezték fel. A Deutsche Welle a helyszínen járt, a feltárásban résztvevőkkel beszélgetett:

Az Izjum melletti fás területen felfedezett több száz sírt egyszerű fakeresztekkel és számokkal jelölték. Az egyik nagyobb sírban több tucat ukrán katona holttestét találták meg, de a sírokban sok olyan felnőtt és gyermek lehet, akik a lakóházra mért orosz légicsapásokban haltak meg, és olyanok is, akik az orosz katonák kínzásainak estek áldozatul.

A Harkiv megye keleti részén indított sikeres ukrán ellentámadás felfedte az orosz erők rendszerszintű gyengeségeit, de az Ukrajna rendelkezésére álló nyugati technika fontossága is megmutatkozott. Az orosz stratégia látványos összeomlásáról itt írtunk részletesen.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!