Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet koporsójánál

2022. szeptember 16. – 10:42

frissítve

Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet koporsójánál
II.Erzsébet királynő felravatalozott koporsója a londoni Westminster Hallban 2022. szeptember 16-án – Fotó: AFP/ Lorena Sopena

Másolás

Vágólapra másolva

Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy belépjenek a Westminster Hallba és leróják kegyeletüket az elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet felravatalozott koporsójánál – írja a BBC.

A kínai delegáció kérelmét az alsóház elnöke, Sir Lindsay Hoyle utasított el. Arról, hogy ki látogathatja meg II. Erzsébet felravatalozott koporsóját, az alsóház elnöke, a brit uralkodó által kinevezett Lord Great Chamberlain, valamint a lordok elnöke dönt.

A tilalom mögött az áll, hogy tavaly Kína kilenc brit állampolgárral, köztük hét parlamenti képviselővel szemben rendelt el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást. A szankciókra azután került sor, hogy a kínai kormányt több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság képviselői is azzal vádolták, hogy a muszlim vallású ujgurokat táborokban tartanak fogva az északnyugati Hszincsiang régióban. Több jelentés és beszámoló szerint a táborokban rendszeresen előfordulnak kínzások és szexuális visszaélések. Kína következetesen tagadja ezeket a vádakat.

A BBC információ szerint az ügy egészen odáig fajult, hogy Kína londoni nagykövetét kitiltották a brit parlamentből, amit 2021 szeptemberében Sir Lindsay és Lord McFall házelnök közölt is a diplomatával.

Több brit képviselő szerint az sem helyénvaló, hogy Hszi Csin-ping, kínai elnök meghívást kapott II. Erzsébet temetésére. Sőt, sürgették is a parlamentet, hogy vonják vissza a meghívást, szerintük ugyanis teljesen helytelen lenne, ha a kínai kormány is részt venne a gyászszertartáson, tekintettel arra, hogy mivel vádolják az országukat.

A BBC cikke szerint a kínai elnök neve továbbra is szerepel a meghívott vendégek listáján, de nem valószínű, hogy részt vesz rajta. A brit tisztviselők arra számítanak, hogy az országot helyette Vang Csi-san alelnök fogja képviselni.

Kínai tisztségviselők mellett az egykori uralkodó temetésén orosz politikusokat sem látnak szívesen. A Business Insider azt írja, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova „mélységesen erkölcstelennek” tartja, hogy Nagy-Britannia az ukrajnai háború miatt nem hívta meg az orosz kormány tagjait és magát az elnököt, Vlagyimir Putyint sem II. Erzsébet királynő jövő heti temetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!