Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet koporsójánál

2022. szeptember 16. – 10:42

frissítve

Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet koporsójánál
II.Erzsébet királynő felravatalozott koporsója a londoni Westminster Hallban 2022. szeptember 16-án – Fotó: AFP/ Lorena Sopena

Másolás

Vágólapra másolva

Megtiltották a kínai kormányküldöttségnek, hogy belépjenek a Westminster Hallba és leróják kegyeletüket az elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet felravatalozott koporsójánál – írja a BBC.

A kínai delegáció kérelmét az alsóház elnöke, Sir Lindsay Hoyle utasított el. Arról, hogy ki látogathatja meg II. Erzsébet felravatalozott koporsóját, az alsóház elnöke, a brit uralkodó által kinevezett Lord Great Chamberlain, valamint a lordok elnöke dönt.

A tilalom mögött az áll, hogy tavaly Kína kilenc brit állampolgárral, köztük hét parlamenti képviselővel szemben rendelt el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást. A szankciókra azután került sor, hogy a kínai kormányt több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság képviselői is azzal vádolták, hogy a muszlim vallású ujgurokat táborokban tartanak fogva az északnyugati Hszincsiang régióban. Több jelentés és beszámoló szerint a táborokban rendszeresen előfordulnak kínzások és szexuális visszaélések. Kína következetesen tagadja ezeket a vádakat.

A BBC információ szerint az ügy egészen odáig fajult, hogy Kína londoni nagykövetét kitiltották a brit parlamentből, amit 2021 szeptemberében Sir Lindsay és Lord McFall házelnök közölt is a diplomatával.

Több brit képviselő szerint az sem helyénvaló, hogy Hszi Csin-ping, kínai elnök meghívást kapott II. Erzsébet temetésére. Sőt, sürgették is a parlamentet, hogy vonják vissza a meghívást, szerintük ugyanis teljesen helytelen lenne, ha a kínai kormány is részt venne a gyászszertartáson, tekintettel arra, hogy mivel vádolják az országukat.

A BBC cikke szerint a kínai elnök neve továbbra is szerepel a meghívott vendégek listáján, de nem valószínű, hogy részt vesz rajta. A brit tisztviselők arra számítanak, hogy az országot helyette Vang Csi-san alelnök fogja képviselni.

Kínai tisztségviselők mellett az egykori uralkodó temetésén orosz politikusokat sem látnak szívesen. A Business Insider azt írja, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova „mélységesen erkölcstelennek” tartja, hogy Nagy-Britannia az ukrajnai háború miatt nem hívta meg az orosz kormány tagjait és magát az elnököt, Vlagyimir Putyint sem II. Erzsébet királynő jövő heti temetésére.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!