Tömegsírokat találtak a felszabadított Izjum mellett

2022. szeptember 16. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán védelmi minisztérium beszámolója szerint tömegsírokra bukkantak a néhány nappal ezelőtt visszafoglalt Izjum városában. A legnagyobb sírban legalább 440 holttestet találtak. Szerhij Bolvinov, a Harkivi terület rendőrségi főnyomozója a Sky Newsnak azt nyilatkozta: „Voltak, akik a tüzérségi tűz miatt haltak meg, mások a légicsapásokban”. Az ukránok bejelentették, hogy minden holttestet exhumálnak és törvényszéki vizsgálatra küldenek.

Az hírt az ukrán elnök is megerősítette csütörtök este, de pontosabb információkat pénteken fognak közzétenni. „Azt akarjuk, hogy a világ megtudja, mi történik valójában, és hová vezetett az orosz megszállás” – mondta Volodimir Zelenszkij a csütörtöki videójában.

Az Associated Press újságírói szerint az egyik helyen a fák között több száz sír volt egyszerű fakeresztekkel, a legtöbbjüket csak számokkal jelölték. Az egyik nagyobb sírban több tucat ukrán katona holttestét találták meg az ukránok, miután fémdetektorokkal átvizsgálták a helyszínt a sírokba rejtett robbanóanyagok után kutatva. A sírokban sok olyan felnőtt és gyermek is lehet, akik a lakóházra mért orosz légicsapásokban haltak meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!