Három év után mégis visszanevezik a kazah fővárost Asztanára

2022. szeptember 14. – 06:11

Másolás

Vágólapra másolva

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök beleegyezett, hogy visszanevezzék Asztanára az ország fővárosát, amelyet alig három éve, 2019-ben neveztek át Nur-Szultanra a korábbi államfő Nurszultan Nazarbajev tiszteletére, írja a Guardian. Viszont a Nazarbajevről elnevezett más kazah helységeknek és intézményeknek meg kell tartaniuk jelenlegi nevüket.

Tokajev egyik első elnöki intézkedése volt, hogy átnevezte Kazahsztán fővárosát az országot három évtizeden át irányító elődje tiszteletére. A fővárost egyébként maga Nazarbajev helyezte át Almatiból Asztanába még 1997-ben. A döntést erősen megkérdőjelezték, tekintve, hogy Asztana meglehetősen elszigetelt volt az ország északi sztyeppéin, ráadásul télen akár -51 Celsius-fokig is hűlhet itt a hőmérséklet. Nazarbajev az áthelyezett fővárost a hivalkodó építészet látványosságává tette.

Fotó: Michael Runkel / Robert Harding RF / AFP
Fotó: Michael Runkel / Robert Harding RF / AFP

Nazarbajev a lemondása után is nagy befolyással is rendelkezett a kormánypárt és a biztonsági tanács vezetőjeként. Tokajev viszont eltávolította őt ezekről a posztokról a januári, halálos zavargások után, amelyek részben a Nazarbajev által még mindig gyakorolt hatalommal szembeni elégedetlenségből fakadtak. Júniusban a kazahok elsöprő többséggel szavaztak az alkotmánymódosítások mellett egy népszavazáson, miután a zavargások véget vetettek Nazarbajev három évtizedes hatalmának Közép-Ázsia leggazdagabb országában.

A januári vérontás, amely az üzemanyagárak emelkedése miatti békés tüntetésekből eredt, több mint 230 ember halálát okozta, és arra késztette a hatóságokat, hogy az Oroszország vezette biztonsági blokk csapatait hívják be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!