66 önkormányzati képviselő követeli Putyin lemondását

2022. szeptember 14. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Pár napja indított petíciót egy orosz önkormányzati képviselő, amiben Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelik. A petíciót azóta országszerte 66 önkormányzati képviselő írta alá.

„Mi, oroszországi önkormányzati képviselők úgy véljük, hogy Vlagyimir Putyin elnök intézkedései károsak Oroszország és polgárai jövőjére nézve. Követeljük Vlagyimir Putyin lemondását az Orosz Föderáció elnöki tisztségéről”

– jelentik ki az aláírók.

Az akciót indító Kszenyija Torsztrem azt mondta a CNN-nek, hogy a szentpétervári Szmolnyinszkoje önkormányzat képviselői mellett állnak ki, akik múlt héten felszólították a Dumát, hogy hivatalosan is fogalmazzák meg a hazaárulás vádját Putyinnal szemben, majd mozdítsák el a hivatalából. Ezeket a képviselőket azóta az orosz hadsereg lejáratásával vádolják.

Torsztrem azt is elárult a CNN-nek, hogy szándékosan a lehető legrövidebbre fogalmazták a petíciót, hogy a hatóságoknak minél kevesebb lehetőségük legyen hibát találni benne, és hogy minél többen aláírják azt.

Az önkormányzati képviselők korlátozott politikai befolyással rendelkező helyi tisztségviselők. A petíciót a háború kezdete óta tartott első oroszországi regionális és önkormányzati választások után indították, amelyeken a Kreml-barát jelöltek elsöprő többséggel győztek.

Kövess minket Facebookon is!